Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php czy javascript?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nasty
Pisze wlasnie panel administracyjny do cms-u i w tym panely sprawdzam porawnosc pol javascript-em i ajaxem, np. jak admin chce zrobic nowego usera, to po wpisaniu nawzy ajaxem sprawdzam czy user istnieje, jak tak to daje mu podswietlenie pola i "czerwony napis" oraz robie dla submit-u disabled. w takim przypadku na 100% do skryptu php dochodza poprawne dane wejsciowe. i chcialbym posluchac waszego zdania, czy jest sens jeszcze raz sprawdzac to wszystko w php ? dodam jeszcze to obugiwac ten panel beda administratorzy i chyba nie beda sobie specjalnie strony rozwalac....
nospor
z tym pro to chyba nie teges winksmiley.jpg przenosze

walidacja po stronie php (serwera) musi byc zawsze. to zaden klopot. To nic ze to będą admini. Wylaczy se taki obsluge js z jakiegos powodu, zapomni i bedą problemy. Walidacja js ma za zadanie jedynie ulatwic prace po stronie klienta a nie byc zamiennikiem walidacji php

Cytat
oraz robie dla submit-u disabled. w takim przypadku na 100%
ja przykladowo moge zrobic wszystkie pola ,ktore sa disabled, na undisabled smile.gif
nasty
Cytat
ja przykladowo moge zrobic wszystkie pola ,ktore sa disabled, na undisabled

ale zeby zrobic disabled, to mosisz scianac html na komputer, pozmienac w html/JS i wyslac, to juz graniczy z hackerstwem, i nikt chyba nie bedzie hackowac swojej strony smile.gif
nospor
Cytat
ale zeby zrobic disabled, to mosisz scianac html na komputer
nic bardziej blednego. Mam wtyczke do opery, ktora mi to umozliwia "na zywo" smile.gif

A nawet jakbym jej nie mial, no to jak pisalem - wystarczy wylaczyc js i juz Twoją walidajce szlag trafil i twoje pola disabled tez
nasty
ok, dzieki
php programmer
Ja jestem za olanień walidacji php, ale to jest moje osobiste zdanie,
największy kłopot jest przy dużych formularzach jak trzeba wrócić
wypełnic na nowo pola i jeszcze obok napisać że tu jest coś źle
(mam przez to często jakieś problemy),
a w JavaScript strzelasz sobie alerta i nie wykonujesz submit'a
mam na myśli coś takiego

Kod
function Wyslanie(){
if (!Walidacja(document.getElementById('name1'))) return alert('Weź wypełnij jakoś normalnie to pole!');
if (!Walidacja(document.getElementById('name3'))) return alert('Weź wypełnij jakoś normalnie to pole!');
....
....
// tu dotrze dopiero jak bedzie wszystko OK
document.getElementById('formularz')).submit();
}

takie tam, a co do róznych kombinacji,
no coż zawsze można zrobić żeby ostateczna aktywacja
dokonywana była przez admina
nasty
po czesci sie z toba zgadzam @php-programmer ale jak czyatales posta @nospor-a to on tam mowi ze ktos moze wylaczyc sobie JS. coporawda to jest baaaaaaaaaardzo zadkie ale mozliwe. narazie czekam no rozne opinie i postaram sie wywnioskowac jak najwiecej.
nospor
Cytat
Ja jestem za olanień walidacji php, ale to jest moje osobiste zdanie,
Tak podejrzewalem ze sie wypowiesz w tym temacie smile.gif Juz z Tobą to mieliśmy przeprawe na temat tego js winksmiley.jpg
Tutaj bylo tego sporo
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35084&st=0
nie ma chyba sensu powtarzac klotni. zamykam, chyba ze nasty_psycho bedzie chcial cos dopowiedziec co by zmienilo nieco sytuacje (wowczas na PW prosze) albo wogole w tamtym topicu. poco ciągnac dwa na to samo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.