Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div i overflow
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
kryspi
Witam

Zerknijcie jak mozecie na strone fortan2.luber.homelinux.org/sklep, chcialem zrobic tak, ze lewe menu, gorny pasek i dolny pasek nie przewijaly sie, tylko czesc srodkowa byla ruchoma podzielilem to na divy
<div id="kontener">
<div id="menu"></div>
<div id="gorny_pasek"></div>
<div id="srodek"></div>
<div id="dolny_pasek"></div>
</div>
We wszystkich przegladarkach dziala to ok ale sa male niedociagniecia. Ze nie wszystko dolega do siebie tak jak powinno.
Moje pytanie brzmi czy da sie tak by srodkowy div zawsze zajmowal mozliwie najwiekszy obszar inna metoda niz np height: 98%; bo jak dam 100% to uciekaja mi pasek dolny i gorny.

Bede wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
s_w_ir
Chyba nie zerkniemy bo link nie działa.

Następnym razem używaj bbcode, i stwórz klikalny link(i sprawdź go czy działa), będzie łatwiej Ci pomóc.
kryspi
juz poprawilem, przepraszam
s_w_ir
  1. <a href="sklep/logowanie/index.php">Zaloguj się</a>
  2. | <a href="sklep/koszyk/#kontakt">Koszyk</a>
  3. | <a href="sklep/kontakt/#kontakt">Kontakt</a>
  4. | <a href="index.php" target="">www.fortan.pl</a>

ta sekcja w mozilli jest poza widokiem.

Używasz archaicznego HTMLa i archaicznych konstrukcji:
  1. <center><b>Witamy serdecznie ...

Jakbyś pokazał jak wygląda przy tym 98% to by może można coś poradzić, ale kod też robi swoje.
kryspi
teraz jest na 98 i na dole jest wlasnie mala luka. Jak rozciagnac wlasnie srodek na cala wysokosci dodac do tego gorny pasek i dolny zeby sie nie przewijaly? Cos takiego jak na stronie tylko zeby to dokladnie przylegalo, nie bylo luk.
s_w_ir
Oglądałem strone pod IE6 i mozilli. W mozilli wszystko wyglada ok, a w IE to wygląda jakbyś miał jakieś śmieci w kodzie. Wyizoluj swój problem(usuń wszystko co zbędne z kodu), i gdy stowrzysz mały kod i nadal będzie występował Twój problem, i sobie nie poradzisz to wtedy napisz ponownie. Twój kod jest straszny i archaiczny, i szczerze nie chcę się przez niego przedzierać. Wyizoluj problem,a sobie poradisz.
kryspi
Tak zrobie. To moze przy okazji kilka uwag co do kodu, jakie rzeczy bys odradzal. Przydaza sie na przyszlosc.
s_w_ir
Przepraszam, ale chyba przesadziłem z tym "strasznym i archaicznym"(za dużo dziwnych kodów ostatnio widziałem), więc przepraszam jeszcze raz. Oczywiście jest pare rad:
znaczniki html pisz zawsze małymi literami ze względu że pewnie kiedyś przeniesiesz się na XHTML i tam jest to wymagane, inaczej nie przejdziesz validacji.
Menu mogłeś zrobić bez uzycia tabeli(to mnie najbardziej raziło), tylko np listy. Widać że stosujesz CSS, więc napewno byś sobie odpowiednio taką listę obrobił.
W każdym linku menu masz puste targety, czy one naprawde są tam potrzebne?
Zamiast center i <b> stosuj odpowiedniki css(text-align: center; font-weight: bold;)

To chyba narazie tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.