Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP5] Nie parsuje.. części plików
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
dragoste
Witam.
Z góry przepraszam za zakładanie kolejnego topicu o instalacji php/apache. rolleyes.gif
Ale mówię odrazu, że przeszukałem to forum i (prawie biggrin.gif ) całe google, jak tylko potafiłem i nic nie dało rady pomóc.

Mój problem ma sie następująco:
Jeszcze rano miałem zainstalowany php 4.4.4 i Apache 2.0.59 i nie mogłem zainstalować MySQLa.
Więc odinstalowałem Apache i php i najpierw wziąłem się za MySQL, zainstalowany mam MySQL5 i śmiga pięknie.
Jednak potem zainstalowałem znów Apache 2.0.59 który rónież działa jak trzeba, a problem pojawia się przy instalacji php 5.1.6.

Kiedy chcę uruchomić bezpośrednio plik .php
- pojawia sie okienko od zapisu pliku ( zapisują się nieprzeparsowane - źródło php)
- biała strona - nie parsuje po prostu

Jednak zauważyłem, że jeżeli z pliku .html (np. poprzez formularz) zostanie wywołany plik .php to jest on parsowany. i Działa ok...

Więc już sam nie wiem co się dzieje.
- próbowałem również na Apache 1.3, to samo....

Jeśli potrzebne jakies dodatkowe infromacje, które mogłyby pomóc, to pisać, wstawię.

EDIT:
Zapomniałem dodać :
1."Tak! w pliku konfiguracyjnym apache jest wpis o LoadModule i AddModule."
2. Jak zrobie plik tylko <?php echo phpinfo() ?> to działa... - testuje, czy cos działa pozatym...
Pozdrawiam
Dragoste
rama
Dziwne, że MySQL nie chciał Ci się zainstalować...
Bo w gruncie rzeczy, to Apache i MySQL to dwie różne aplikacje, które działają niezależnie...
Może podawałeś ten sam port TCP przy obu instalacjach, więc dlatego nie chciało Ci się zainstalować?

Hmm... co do problemu, to sprawdz czy masz dodaną linijkę w httpd.conf (pliku konfiguracyjnym apache'a)
Kod
AddType application/x-httpd-php .php

Pozdrawiam winksmiley.jpg
dragoste
Owszem mam winksmiley.jpg

Problem rozwiazany...
Trzeba było usunąć pamięć cache.

Chyba dlatego nie parsowało wszystkich plików, tlyko te które dopiero co utworzyłem.

Pozdrawiam
Dragoste
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.