Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod_rewrite i sesje php - wartosci gina
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
tsufu
hej!
Czy doswiadczyliscie moze takiej sytaucji => korzystajac z mod_rewrite przepisuje linki wszystko ladnie cacy dziala jednak jesli potrzebuje zapisac cos do sesji po odswiezeniu wartosci teoretycznie zapisane gina tzn nie ma ich. probowalem wszystkiego od jakis dwoch dni siedze na googlach i lipa nie moge znalezc nic.
przepisanie phpsessid - nie ladnie wyglada mowiac szczerze plus jest maly problem
wymusic uzywanie ciasteczek - oczywiscie - nadal nie dziala
juz skonczyly mi sie pomysly, moze ktos poratuje?
Denver
Sesja Ci ginie dlatego, że ID jest przekazywane jako jeden z parametrów GET, a przy użyciu mod_rewrite nie jest on dołączany do adresu. Jednym z rozwiązań jest oczywiście zapisywanie ID sesji w cookies. Jednak jeśli użytkownik ma wyłączone ciasteczka, ID zostanie mu przekazane tak czy siak w URL-u. Z tego co pamiętam, to ja to rozwiązałem poprzez użycie flag [L,QSA] w pliku .htaccess. Zobacz post na forum SitePoint, który mi bardzo pomógł. Wcześniej miałem z tym, podobnie jak ty, bardzo duży problem winksmiley.jpg
tsufu
Cytat(Denver @ 7.09.2006, 11:32:39 ) *
Sesja Ci ginie dlatego, że ID jest przekazywane jako jeden z parametrów GET, a przy użyciu mod_rewrite nie jest on dołączany do adresu. Jednym z rozwiązań jest oczywiście zapisywanie ID sesji w cookies. Jednak jeśli użytkownik ma wyłączone ciasteczka, ID zostanie mu przekazane tak czy siak w URL-u. Z tego co pamiętam, to ja to rozwiązałem poprzez użycie flag [L,QSA] w pliku .htaccess. Zobacz post na forum SitePoint, który mi bardzo pomógł. Wcześniej miałem z tym, podobnie jak ty, bardzo duży problem winksmiley.jpg

zgodze sie z Toba lecz:
- ogolnie gina wartosci w sesji miedzy reload a nie sama cala sesja winksmiley.jpg
- SID nie jest przekazywany przez URL, przez COOKIES - moge sie logowac co ciekawsze jest to potem weryfikowane i nie ma problemu... itp itd... nie jest to w takim razie kwestia QSA?
- miedzy odsiwerzeniem strony gina rzeczy
- w momencie jak podam link w postaci cos.pl/?a=b&c=d - dziala, nie dziala dla cos.pl/b/d

tak czy siak potestuje cos jeszce - nie mam zielonego pojecia czemu tak dziwnie sie zachowuje sad.gif
dzieki za posta jesli cos do glowy wpadloby Ci to bardzo chetnie poslucham smile.gif
pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.