Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 10000 na WP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
meeowone
Witam, potrzebuje wyslac prawie 10000 wiadomosci na Wirtualna Polske, wszystko oczywiscie w ramach subskrypcji. Zastanawiam sie czy uzycie w tym wypadku Cron'a i puszczenie np. 50 maili co 10 minut zdalo by egzamin. Niechcial bym rzecz jasna nadziac sie na filtry antyspamowe. Co o tym myslicie ?
SongoQ
Wydaje mi sie rozsadne podejscie, bo naraz wszystko podejrzewam ze nie przejdzie. Lepiej upewnic sie czy wp Ci tego nie zablokuje.
piwoszeq
poszukaj duzo bylo na ten temat winksmiley.jpg
kossa
poczytaj: Temat: Jak ugryzc newsletter

Łukasz
meeowone
@kossa
Zapoznalem sie z tym tematem, lecz niestety niema tak informacji ktore sa dla mnie w tej chwili najwartosciowsze.

Zastanawia mnie restrykcja systemu anty-spamowego WP. Na co moge sobie pozwolic i czego musze uniknac by wszystkie wyslane przeze mnie maile dotarly do odbiorcow zakladajac ze:

- kazdy mail ma wlasny unikalny ID (nie posluguje sie polem BCC)
- adres nadawcy bedzie zawsze taki sam
- adresy beda wysylane w odstepach czasowych +/- co 10 minut

Ponadto zastanwiam sie czy nie wysylac tego z konta na wp pod ktore podczepie sie przez SMTP.
Moze Wirtualni przyjazniej traktuja swoich ?

Zapraszam wszystkich do dyskusji.
free
Nie chece zakladac nowego tematu:
Dlaczego nie moge wyslac listu na wp z poziomu mego skryptu php? Dodam ze na pozostałe konta dochodzi. To wina skryptu czy serwera ? Mam na tym samym serwerze zainstalowane PHPbb2 i maile z niego na wp.pl dochodza. Wiec moze to wina skryptu :
  1. <?php
  2. $serwer = $_SERVER['HTTP_HOST'];
  3. $katalog = dirname($_SERVER['PHP_SELF']);
  4.  
  5. $temat = 'dziekujemy za zarejestrowanie sie na witrynie ';
  6. $tresc = ' Zaloguj sie, używając adresu
  7. <a href=http://'.$serwer.'/index.php?page=stronaxyz>klik</a> ';
  8. $from='adres@admina.pl';
  9. $headers = "MIME-Version: 1.0rn";
  10. $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2rn";
  11. $headers .= "Content-Transfer-Encoding: 8bitrn";
  12. $headers .= "From: " . $from . "rn";
  13.  mail($email, $temat, $tresc, $headers)
  14.  or die('Nieudane wysłanie listu');
  15.  echo '<script language="JavaScript">window.location="index.php?page=xyz";
  16. </script>';
  17. ?>
orson
witam

@meeowone: a może zapytasz questionmark.gif podasz adres strony, powiesz że masz pozwolenie użytkowników na dostarczanie przesyłki oraz że w każdym liście jest wyraźnie napisane jak się wypisać z listy ... u nich dowiesz się najpewniej jak cię potraktują ...

pozdrawiam
nitro18
free: obecnie wszystkie serwery obsługują autoryzację. ściagnij sobie phpmailera i zrobi sie kolorowo.
eai
Poszukaj na phpclasses.org klasy do wysyłanie emaili za pomocą SMTP (podajesz login haslo i smtp konta pocztwoego z ktorego wysylasz), wtedy będziesz miał pewność że email dojdzie na każde konto. Sam tego uzywam i dochodzi na kazda skrzynke email (wp,onet, itd..)
My4tic
Cytat(nitro18 @ 10.09.2006, 18:28:26 ) *
free: obecnie wszystkie serwery obsługują autoryzację. ściagnij sobie phpmailera i zrobi sie kolorowo.

...a Ty znowu z tą 'autoryzacją' - mam nadzieje, że mi wyjaśnisz o co Ci chodzi tutaj albo tutaj bo chyba o czymś nie wiem.

@eai
...kurde nie wiem co to za plaga z tym SMTP. Dlaczego odradzasz mu użycia funkcji mail()? Problem meeowone'a polega na tym, że musi wysłać dużo mail, w krótkim czasie, na skrzynki WP i w pewnym momencie ich filtry mogą to potraktować jako spam. Więc nie ma różnicy czy będzie używał SMPT czy mail() ...chyba, że się mylę? tongue.gif

Co do filtrów antyspamowych - może pomoże dołączenie dużej ilości nagłówków i zmienianie ich podczas wysyłania... część maili możesz wysłać jako text, część jako html... nie mam pojęcia jak działają ich filtry. Podczas wysyłki w html możesz dodać jakieś tagi kolorujące tekst itp. i również je zmieniać. Pewnie filtry biorą pod uwagę treść maili.
meeowone
Cytat
Problem meeowone'a polega na tym, że musi wysłać dużo mail, w krótkim czasie, na skrzynki WP i w pewnym momencie ich filtry mogą to potraktować jako spam. Więc nie ma różnicy czy będzie używał SMPT czy mail() ...chyba, że się mylę?

1. Funkcja mail() dziala o wiele wolniej niz SMTP.
2. Bardzo zamula serwer jesli wziac pod uwage ilosc tych maili.

Wiec to nie zadna plaga lecz jedynie zdrowy wybor smile.gif.

Cytat
Pewnie filtry biorą pod uwagę treść maili.

Zgadza sie.

Cytat
Poszukaj na phpclasses.org klasy do wysyłanie emaili za pomocą SMTP (podajesz login haslo i smtp konta pocztwoego z ktorego wysylasz), wtedy będziesz miał pewność że email dojdzie na każde konto. Sam tego uzywam i dochodzi na kazda skrzynke email (wp,onet, itd..)

Sciagnalem phpmailera i niestety mam maly problem. Autoryzacja wzgledem wp nie dziala tak jak powinna :].

Message was not sentMailer Error: The following From address failed: ...

Moze doradzisz cos innego ?
My4tic
Cytat(meeowone @ 11.09.2006, 12:28:00 ) *
1. Funkcja mail() dziala o wiele wolniej niz SMTP.

Skąd masz takie informacje? Masz może jakiś link do porównania? Wydaje mi się to troche nieprawdopodobne... Mail() nie wymaga autoryzacji, jest na serwerze razem ze skryptem, więc wydaje mi się, że bedzie chodziło szybciej. Używając SMPT musisz połączyć sie z serwerem, autoryzować się i dopiero przesłać wiadomość. Przy 10k maili różnica będzie spora nawet jeśli logowałbyś się tylko raz i wszystkie maile wysłałbyś w jednej sesji. Są to tylko luźne przypuszczenie bo nie moge znaleźć żadnych testów sad.gif

Cytat(meeowone @ 11.09.2006, 12:28:00 ) *
2. Bardzo zamula serwer jesli wziac pod uwage ilosc tych maili.

...a tutaj się zgodzę. Wiadomo, że wywołanie sktyptu, który w pętli będzie wysyłał tyle wiadomości mocno obciązy serwer. Z drugiej strony wysyłając je w paczkach np. po 25 obciążenie nie będzie już takie wielkie, a jeśli dodatkowo będziesz to robił w godzinach nocnych - a nie wtedy kiedy jest największy ruch w sieci, wtedy nie będzie to takie istotne. Wysyłająć 10k mail od 00:00 po 25 sztuk/minute do 6 rano będziesz miał po problemie.

Co do błedu jaki wywala. Podaj kod jakim wysyłasz. Sprawdziłem na wp i chodziło ok.
nitro18
Cytat
...a Ty znowu z tą 'autoryzacją' - mam nadzieje, że mi wyjaśnisz o co Ci chodzi tutaj albo tutaj bo chyba o czymś nie wiem.

Widać kochaniutki że nie wiesz skoro sie pytasz. Poszukaj an google bo sie nie bedę rozpisywał

Cytat
SMPT

Nie ma takiego terminu

Cytat
Więc nie ma różnicy czy będzie używał SMtP czy mail() ...chyba, że się mylę? tongue.gif

Jest różnica. Bo obecnie może niektóre serwery pozwalają wysłać emaile przez mail() ale jeżeli user taki będzie się bawił w spamera (często jest animowy lub się podpisuje jak ktoś)(PRZYPOMINAM, ZE ZAOSTRZONO PRAWO DLA SPAMERóW) to nachodzi blokadka na serwer i jest wpisany na czarną listę. Autoryzacja SMTP ma wyeliminować ten problem bo user musi podac login i hasło.
My4tic
Ok, moze inaczej napisze....

1. Pokaż mi jeden hosting, ktory ma zablokowaną funkcje mail.
2. Jaka jest roznica dla systemu antyspamowego jesli otrzyma maile z phpmialera lub funkcji mail() questionmark.gif
3. Chcesz powiedzieć, że jesli bede miał hosting np. na nazwa.pl i zaspamuje z ich serwera jakiś adres na wp.pl to ich filtry zablokują odbiór maili z serwerow nazwy.pl? smile.gif

Ad. 1 Ja jeszcze sie z takim czymś nie spotkałem a miałem konta na kilkunastu polskich hostingach.
Ad. 2 Jak dla mnie nie ma żadnej.
andrzejb
bes sensu dyskusja

To takjak by napisac smsa i wyslac go z komorki a napisac smsa na kompie i wyslac go przez komorkę podłączoną przez zalozmy bt lub com...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.