Cytat
troszke niejasno napisalem chodzilo mi o szersze wyjasnienie zastosowania tych polecen, np. dlaczego od filemtime...$b odejmuje sie filemtime...$a i dlaczego funkcja cmp_mtime ma $a i $b a pozniej $b nie wiem w jaki sposob jest wykorzystana... ale dzieki za zainteresowanie tym problemem (dla mnie)

Jakbyś poczytał fragmenty manuala do którego link Ci podałem wcześniej to byś się dowiedział, że:
:arrow: funkcja
usort wymaga podania nazwy funkcji użytkownika która będzie porównywała 2 elementy sortowanej tablicy w/g jakiegoś kryterium. Funkcją tą tutaj jest
cmp_mtime() (nazwa nieistotna)
:arrow: ta funkcja porównująca ma przyjmować 2 argumenty (nazwy nieistotne, $a i $b przyjmowane są zwyczajowo chyba od perla bo tam
sort wymusza takie nazwy) i zwracać wartość mniejszą od zera, zero lub większą od zera odpowiednio gdy pierwszy element ma być w kolejności sortowana przed drugim, w tym samym miejscu lub za drugim. W tym wypadku najłatwiej to zrealizować przez różnicę.
W tym wypadku chciałeś posortować obrazki malejąco w/g czasu umieszczenia go w katalogu (co się przekłada na czas jego modyfikacji), więc w wyrażeniu zwracanym przez funkcję porównującą występuje różnica czasów modyfikacji (filemtime).
I jeszcze raz powtórze: to wszystko jest napisane w manualu.