Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z rozroznieniem katalog czy nie katalog
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sokrates
Witam, wszystkich , mam taki dziwny przypadek...
Po przez skrypt php lacza sie z ftpem i listuje pliki i katalogi na danym koncie ftp
Do sprawdzania czy cos jest katalogiem uzywam funkcji "is_dir"
na koncie uzytkownika ftp odrazu jest stworzony katalog "upload"
Problem, jest w tym ze jak dodaje jakis nowy katalog to php juz mi go nie listuje jako
katalog tylko jako plik (czyli funkcja is_dir (do katalogu ktory wiem ze jest katalogiem,
i istnieje) zwraca false.
W funkcji "is_dir" podaje nazwe tego katalogu. Czytalem, zeby podawac pelna sciezke ale w takim wypadku katalog "upload" tez sie nie powinnien wyswietlic a sie wyswietla (tylko on)

Czy ktos moze mi pomoc w rozwiazaniu tego problemu ?
kszychu
A czy php ma prawa do odczytu tego katalogu?
Denver
Pisałem u siebie o moich problemach z is_dir - w moim wypadku chodziło o podawanie całej ścieżki do pliku. Może pomoże.
Sokrates
Cytat(kszychu @ 11.09.2006, 12:15:45 ) *

Co prawda katalog utworzony na poczatku "upload" ma prawa 775 a pozniejsze katalogi maja 770, ale pliki maja 660 i takie czyta , dodatkowo zminilem prawa w katalogach na 775 i nic sie nie zminilo.
Dlaczego php ma miec prawo do odczytu tego katalogu jak ja sie lacze z php na usera do ftp a on ma prawa do odczytu katalogow?

Cytat(Denver @ 11.09.2006, 12:28:02 ) *
Pisałem u siebie o moich problemach z is_dir - w moim wypadku chodziło o podawanie całej ścieżki do pliku. Może pomoże.

Tak widzialem , to i dziala, tylko ze ja nie chce pisac calych sciezek do katalogow , chcem aby katalogiem, glownym byl katalog ftp uzytkownika a w twoim przykladzie musze podawac sciezke od katalogu glownego systemu (czyli: /home/katalog_usera/katalog)

Cytat(Denver @ 11.09.2006, 12:28:02 ) *

Cytat(kszychu @ 11.09.2006, 12:15:45 ) *

Okazalo sie ze rozwiazaniem bylo i prawa dostepu do katalogow i pelne sciazki do plikow/katalogow.
ale...

..dlaczego odgrywaja tu role ustwawienia praw do katalogu "inni userzy" skoro w php lacze sie z ftpem na usera ktory ma pelne prawa do ftpa (wyglada to tak , jak by user do ftpa nie odgrywal w skrypcie php znaczacej roli). Co dziwne, jak przesylam, pliki , za pomoca skryptu php na serwer ftp uzyskuje takie same prawa co laczac sie z serweram ftp osobno "660". Menadzer ftp widzi rowniez katalogi z prawami 770 (skrypt php juz tego nie widzi - wyswietla mi jako zwykly plik).
No dobra za bardzo sie rozpisalem. Intryguje mne dlaczego prawa do pliku/katalogu musza miec "inni" zeby dzialal poprawnie skrypt php jak w tym skrypcie jest ze loguje sie na serwer ftp z pelnymi prawami usera - wyglada na to ze usera do ftp chyba wogle nie uzywa jak wykonuje jakies operacje na plikach katalogach.

Pozdrawiam...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.