Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wirtualne Serwery
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
gotham
Witam,

Mam następujacy problem,

Posiadam domene np( www.mojadomena.com ) dorobiłem do tej domeny subdomene ( www.subdomena.mojadomena.com oraz www.subdomena2.mojadomena.com)

Postawiłem serwer na apache i chce ustawić serwery wirtualne dla tych dwoch domen a mam jedno zewnetrzne ip. Probowałem juz naprawde wszystkiego i nie dziala, prosiłbym o pomoc kogos.

Pozdrawiam Roman
SongoQ
Na jakim systemie to chcesz zrobic?
angel2953
Cytat(gotham @ 29.09.2006, 17:44:33 ) *
Witam,

Mam następujacy problem,

Posiadam domene np( www.mojadomena.com ) dorobiłem do tej domeny subdomene ( www.subdomena.mojadomena.com oraz www.subdomena2.mojadomena.com)

Postawiłem serwer na apache i chce ustawić serwery wirtualne dla tych dwoch domen a mam jedno zewnetrzne ip. Probowałem juz naprawde wszystkiego i nie dziala, prosiłbym o pomoc kogos.
Pozdrawiam Roman

Generalnie będziesz potrzebował jakiegoś publicznego DNS'a, który będziw wskazywał tą domenę na twój adres IP. Potem w httpd.conf (lub w innym pliku który później w httpd.conf includujesz do httpd.conf) dajesz takie coś:

Kod
#
# Use name-based virtual hosting.
#
NameVirtualHost *:80

# Glowny wpis dla domena.pl
<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin adres.do.admina_webmastera@dla.tego.hosta
    DocumentRoot "/katalog/z/plikami/domeny/glownej"
    ServerName domena.pl
    ServerAlias www.domena.pl
    ErrorLog logs/domena_pl-error.log
    CustomLog logs/domena_pl-access.log common
</VirtualHost>
# Wpis dla subdomena.domena.pl
    DocumentRoot "/katalog/z/plikami/subdomeny"
    ServerName subdomena.domena.pl
    ServerAlias www.subdomena.domena.pl
    ErrorLog logs/subdomena_domena_pl-error.log
    CustomLog logs/subdomena_domena_pl-access.log common
</VirtualHost>
# Wpis dla subdomena2.domena.pl
    DocumentRoot "/katalog/z/plikami/subdomeny2"
    ServerName subdomena2.domena.pl
    ServerAlias www.subdomena2.domena.pl
    ErrorLog logs/subdomena2.domena_pl-error.log
    CustomLog logs/subdomena2.domena_pl-access.log common
</VirtualHost>

No i oczywiście najważniejsze by w DNS'ie wpisy dotyczące domena.pl, subdomena.domena.pl i subdomena2.domena.pl wskazywały na Twój adres IP (jeszcze jakoś można było zrobić by wszystki tzn: *.domena.pl wskazywało na dany adres IP, ale to już dla mnie nieco wyższa szkoła jazdy)
gotham
chce to zrobić na windows xp profesional , wiem ze trzeba zmienic wpis w jakimś pliku "C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts" tylko jaki tam ip wpisac i jaką domene??

dzieki za skrypt przystosuje go do swoich potrzeb tylko jeszcze jaki zrobić ten wpis w xp;)
dr_bonzo
masz juz

Kod
127.0.0.1 localhost

no chyba najpierw domena a potem IP (sprawdz)
i dodajesz
Kod
127.0.0.1 mojadomena.localhost
127.0.0.1 rotfl.localhost

i w przegladarce otwierasz:

http://rotfl.localhost i juz smile.gif
gotham
spoko tylko ze ja chciałem kontynuacje tego co wyzej jak pisałem mam własna domene własny inny serwer www w necie tylko chce zeby subdomeny był na moim serwerze apache przekierowanie jest gotowe i dziala bo testowałem tylko nie moge skonfigurowac tych serwerów wirtualnych wstukałem kod i nic sie nie włacza pewnie trzeba cos w tym Windows xp zmienic ale na jaki adres i domene;)

niewiem gdzie popełniłem bład ale nie wchodzi mi do wybranego katalogu tylko ciagle wchodzi do katalogu ogólnego apacha "WWW"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja swoja sub domene prekiorowałem ma moje zewnetrzne ip czyli tak powinno być , tylko po wpisaniu adresu nie wchodzi mi do tego katalogu co ja chce tylko do głownego katalogu apache

Ok juz sobie poradziłem i wszystko działa jakby ktos potrzebował pomocy to moge dać przykładowy skrypt winksmiley.jpg
jastu
To ja poproszę , hosty virtualne jestem w stanie wydzielać ale z aliasami nie układa mie się angrysmiley.gif
gotham
Witaj,

Na początek jeśli masz windowsa xp przerób plik hoss w katalogu C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ następująco:

127.0.0.1 twojadomena
127.0.0.1 subdomena.twojadomena
<< tak samo dopisujesz aliasy

Teraz przychodzi kolej na plik konfiguracyjny Apacze. Httpd.conf

Trzeba odnaleźć wpis #BindAddress *
I zmienic na BindAdress 127.0.0.1

Nastepnie w tym samym pliku robisz wpisy:

NameVirtualhost 127.0.0.1:80

<VirtualHost 127.0.0.1:80>
#ServerAdmin adres.do.admina_webmastera@dla.tego.hosta
DocumentRoot "D:/Programy/foxserv/www"
ServerName twojadomena // tu wpisujesz np : serwer.pl
ServerAlias twojadomena // a tu np: www.serwer.pl
#ErrorLog logs/domena_pl-error.log
#CustomLog logs/domena_pl-access.log common
</VirtualHost>

<VirtualHost 127.0.0.1:80>
#ServerAdmin webmaster@serwey.benarom.com
DocumentRoot "D:/Programy/foxserv/www/subdomena"
ServerName subdomena.twojadomena //podobna zasada jak wyżej
ServerAlias subdomena.twojadomena // podobna zasada jak wyżej
#ErrorLog logs/subdomena.twojadomena.com-error_log
#CustomLog logs/subdomena.twojadomena.com-access_log common
</VirtualHost>

ja akurat wkleiłem linijki z # ale mozna je wykasowac bo nie sa potrzebne do poprawnego działania;)

A jesli ci chodzi o aliasy typu www.subdomena.twojadoemna.pl to musz byc zarejestrowane w ten sam sposób co domena smile.gif czyli musisz miec zarejestrowana nazwe subdomena.twojadomena.pl jak i www.subdomena.twojadoemna.pl to wszystko.

To chyba wszystko jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj.
Pozdrawiam.
jastu
Dzięki za informację , została wykorzystana smile.gif

btw - jakbym zajmował się hostingem i było by możliwe na moim serwerze zakładanie przez użytkowników np. do 5 subdomen ... przecież powinno to działać automatycznie ..chyba nikt nie robi tego ręcznie ?
MrMag
wildcard +config apacha do obslugi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.