Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] rozlatujące się DIV
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
dplus
Mam taki oto kod (dopiero się wdrażam w xhtml, wcześniej tylko html 4.0) w którym walczę z divami: http://tinyurl.com/yktpjz . Nie rozszerzają się na taki rozmiar jaki chcę ustalić - co robię źle?
envp
moze jakis kod i dokladnie powiesz co sie nie rozszeza i gdzie ?
dplus
tutaj jest kod: http://tinyurl.com/yktpjz
nie rozszerza mi się prawidłowo class "menu" czyli miejsce gdzie ma być menu na stronie - teraz jest sam napis menu.

wogole to proszę o jakieś oceny mojego podejścia do pisania kodu na podstawie tych źródeł - dobrze wszystko robię?

aha - i jak wyśrodkować mniej więcej stronę?
gekon
Zacznę może od oceny:
1. Na początek używaj XHTMLa 1.0 Transitional (jeżeli koniecznie musisz XHTMLa, chociaż najlepiej zacząć naukę od HTML 4.01 Strict). Dzięki temu np.: IE i przeglądarki będą podobnie interpetować kod.
2. Znajdź sobie jakiś kurs XHTMLa z wyjaśnieniem jego składni (kurs.browsehappy.pl albo www.kurshtml.boo.pl). W XHTMLu wiele rzeczy zostało przeniesionych do CSSa.
3. O wyśrodkowaniu pisał m.in. Riddle, to samo jest w Kursie Browse Happy.

A co do Twojego problemu: w CSS KONIECZNIE trzeba podawać jednostki, nie wystarczy samo:
  1. height: 400; width: 160;

Powinno być:
  1. height: 400px; width: 160px;
Fusin
Co to jest:
Kod
<body bgcolor="white" leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0">
?
Skoro korzysasz z css'a to korzystaj z niego poprawnie...
hidee
Nie pisz body leftmargin="0" itd, ponieważ w body nie ma atrybutu left-margin. Napisz w stylach:

body
{
margin:0px;
padding:0px;
overflow:auto;
}

ostatni wpis usuwa w IE denerwujący nieaktywny pionowy scrollbar. Pokaże się tylko gdy będzie potrzebny.
dplus
dzięki za pomoc:)
wszystko się zgadza

pozdrawiam

zastosowałem zmiany i wszystko wygląda ok, oprócz poziomej przerwy pomiędzy div z górną grafiką (gora.jpg) a pozostalymi div-ami: z menu i foto.jpg.

jak tego się pozbyć? szukałem na kursach, ale nie mogę nic adekwatnego odnaleźć.
hidee
Spróbuj:

img.dol
{
vertical-align:bottom;
margin:0px;
border-style:none;
}

Nie wiem jak masz wstawiony obrazek i div (nie znam kodu), więc inaczej na razie nie mogę Ci pomóc. guitar.gif

możesz też pobawić się line-height:0px;, ale lepiej przyślij kod to odpowiem Ci niebawem, bo z line-height czasami są problemy (oczywiście nie w FF)
dplus
Respect! Brakowało właśnie vertical-align:bottom;
Ogromne dzięki za pomoc. A kod był wyżej jakby co smile.gif

Zajmowałem się html od kilku dobrych lat, a teraz przeżywam okrutne męki z tym xhtml :/, ale dzięki pomocy jakoś się da przebrnąć - czy też zauważyliście brak dobrych materiałów dot. xhtml? specyfikacja napisana chyba dla maszyn, a kurs browsehappy mimo że sympatyczny, to nie da się w nim znaleźć odpowiedzi na problemy jakie np. ja napotkałem.
3man
Witam. to dość stary temat, ale chciałem podziękować wszystkim ludziom piszącym na tym Forum. Dzieki Wam pytającym i odpowiadającym , znalazłem odpowiedzi na parę trudnych spraw. Dzięki Wam przeszukiwanie sieci ma sens. a niekiedy długo się szuka odpowiedzi, tak aby nie zadawać jakiegoś pytania po raz kolejny.

Dopiszę jeszcze, że poziomą przerwę , o której mowa 3 posty wyżej , można zlikwidować tak jak to jest podane i dodatkowo określając rozmiar div'a dokładnie taki jak obrazka w nim.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.