Mam pytanie, tak jak w temacie, czy jest możliwe wysłanie maila z załącznikiem bez wcześniejszego uploadowania pliku-załącznika na serwer?
Sytuacja jest taka: jest strona z formularzem kontaktowym gdzie można dołączyć plik-załącznik, dane z formularza są przetwarzane i wysyłany jest mail. Aby dodać załącznik uploadowałem plik na serwer, ale pojawił się problem, gdy załącznik miał więcej niż 2 MB serwer wyrzucał błąd:Fatal error: Allowed memory size of 10485760 bytes exhausted (tried to allocate 3266122 bytes) in ***/www/phpmailer/class.smtp.php on line 307
, dodam że wysyłałem maila poprzez bibliotekę phpmailer.
kod skryptu wysyłającego wiadomość
<?php $form = true; $pname = $_FILES['plik']['name']; $pnametmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; $part[0] .= $count; $pname = $art[0].'.'.$part[1]; } } $tresc = '<b>Imię i nazwisko:</b> $imienazwisko<br>'; $tresc .= '<b>Firma:</b>'.$firma.'<br>'; $tresc .= '<b>E-mail:</b>'.$email.'<br>'; $mail = new PHPMailer(); $mail->IsSMTP(); $mail->From = ''; $mail->FromName = 'Serwis Remco'; $mail->AddAddress('aaa@aaa.pl'); $mail->WordWrap = 50; $mail->AddAttachment('tmp/'.$pname); $mail->IsHTML(true); $mail->Subject = 'temat'; $mail->Body = $tresc; $mail->AltBody = $tresc; if(!$mail->Send()) $send_error = true; } ?>
Ustawienia serwera pozwalają na upload plików do 15 MB, a pamięć na wykonanie skryptu to 10MB.
Może ktoś wie co można z tym zrobić?
Dzięki za pomoc.