Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unikalne odsłony strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Szuti
Witam wszystkich. Chciałbym zrobić licznik unikalnych odsłon swojej galerii. Wiem, że już troche o tym było na forum nawet dziś prawie pół dnia spędziłem na przeszukiwaniu tematów dotyczących liczników, ale podobnego problemu nie znalazłem.

A więc chciałbym zrobić licznik unikalnych odsłon swojej galerii internetowej. Wpadłem na pomysł, żeby swój pomysł zrealizować przy pomocy uzyskiwania ip przy wejściu do galerii, zapisywać go do bazy danych i liczyć wyniki. Oczywiscie przed zapisaniem warunek czy taki adres ip już istnieje, ale no właśnie i tu pojawia sie ale. Wiadomo jak działa uzyskiwanie ip, jeśli ktoś jest w sieci lokalnej i ma wewnętrzne ip to trace na odsłonach bo uzyskam tylko zewnętrzny adres ip tej sieci i jeśli wejdzie kolejny urzytkownik z tej samej sieci to licznik się nie zwiększy. Zależy mi na unikalnych odsłonach. Macie pomysł jak to można innym sposebm zrobić. Proszę pomóżcie bo przeszukałem już wiele źródeł i nic niestety sensownego mi nie wpadło w oczy...

Możnaby wysłać do urzytkownika ciacho, ale czy to załatwi cały problem ?
sticker
jeśli chodzi o ciacho to tak załatwi sprawe , ale....
1) otóz są tacy co mają wyłaczone ciacha
2) okres ważności ciacha 24h / miesiąc / rok ( ile jest takich windowsów ktore przeżyją tyle ? ;d )

o ile kojarze to w gemiusie który tworzy statystyki odwiedzin ustawiane jest ciacho na 24h smile.gif
Jeżeli on ma służy za wykładnik wiedzy to rozwiązanie można uznać za słuszne
jono
Przede wszystkim klient który przychodzi do ciebie ponownie po dwóch godzinach też jest unikalnym wejściem i w sumie nie ma co tego blokować, bo po co?? Dobre rozwiązanie:

- oczywiście sesja, żeby nie nabijało jak jest on-line
- sprawdzanie ostatnich IP zapisanych w bazie (np. 3 numerów - jeżeli jest ten sam, to nie liczy) - to dużo pewniejsze niż Cookie
- Cookie można dodatkowo ustawiać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.