Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapis danych do 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
palik
Hej

mam takie banalne pytanie. Muszę napisać skrypt, który będzie służył do wklepywania do bazy wniosków o dostęp do zasobów sieciowych:

Upraszczając całą sytuację mam 2 tabele, do których będę wysyłał dane z formularza:

tabela WNIOSEK: { id_wniosku(AUTOINCREMENT), nazwisko, imię)
tabela ZASOBY: {id_wniosku, id_zasobu, zasob }

formularz jaki wypełniam ma mieć postać

IMIE, NAzWISKO WNIOSKUJACEGO
ZASÓB 1
ZASÓB 2
...
ZASÓB 10

A więc po kliknięciu wyślij, chcę aby skrypt wykonał 2 kroki:

1) do tabeli WNIOSEK dodał wiersz zawierający dane wnioskującego i wygenerował się automatycznie unikalny klucz (id_wniosku),
2) do tabeli ZASOBY wrzucić kilka zasobów, które widnieją na tym wniosku. Żeby to zrobić muszę znać ID tego wniosku do któego mam je podpiąć.

I teraz cały pic polega na tym, że mają to wypełniać jednocześnie z kilku komputerów, przez przeglądarkę oczywiście. A więc trzeba jakoś odczytać jaka wartość mysql nadał polu id_wniosku w tabeli WNIOSEK, tak żeby podpiąć zasoby do właściwego dokumentu.

Trochę nad tym myślałem i wyszło mi tak:
1) każdy wypełniający musi podać w formularzu swój unikalny ID (a może w ukrytym polu przesyłać adres IP? skrypt bedzie chodził w lokalnej sieci wiec odpada problem z NATami itp.), który bedzie zapisywany razem z całym wierszem dotyczącym wniosku, oraz timestampem, a potem, chcąc wykonać krok 2), sprawdzamy ostatni wiersz dodany przez ten ID

Czy nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania? Dodam, że pary nazwisko i imię będą się powtarzały, a na wnioskach jest masa pól, ale nic specjalnie unikalnego, żeby po tym szukać.

A może jest do tego po prostu jakaś dedykowana do tego celu funkcja wbudowana ?

Nie wiem czy w ogóle ktoś zrozumiał o co mi chodzi smile.gif.
dziobak
to zrob to id w formularzu albo kaz tam napisac swoje imie i nazwisko a jezeli server jest tez w tej sieci to mozesz pobrac adres ip...
zycze powodzenia w pisaniu biggrin.gif
nospor
Cytat
A może jest do tego po prostu jakaś dedykowana do tego celu funkcja wbudowana ?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30...;hl=ostatnie+id
palik
powtórzę tylko słowa sw mikołaja - wielkie dzięki ! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.