Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Losowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
GrayHat
Yo ziomy.
Tak wiec jak napisac funkcje losujaca rekordy z bazy danych i wyswietlajaca jeden? yyy niby lame ale to do piero poczatek.... chodzi o takie losowanie, ze np. rekord 2 ma 3-krotnie wieksze szanse na wylosowanie niz inny rekord, ale moze sie zdazyc ze zostanie wylosowany inny rekord... wyrazilem sie jasno?
itsme
GrayHat: php Pro = "Inżynieria programowania w php, strategie budowy aplikacji." Nastepnym razem pisz na odpowiednim forum.
hamlecik
[sql:1:6a9db0d81b]SELECT * FROM images ORDER BY RAND() LIMIT 0,1[/sql:1:6a9db0d81b]
?
kurtz
php->php Poczatkujacy?....
DeyV
Cytat
chodzi o takie losowanie, ze np. rekord 2 ma 3-krotnie wieksze szanse na wylosowanie niz inny rekord

Czy jesteś pewien, Kurtz, że ten temat jest na poziome poczatkujacych?
Nitro
Nadaje się bardziej do działu "Bazy danych".
GrayHat
ja juz wymyslilem pewien sposob ale nie wiem czy dobry... tworzyc tablice z rekordami z bazy, tylko ze rekord ktory ma miec 3x szanse na wyswietlenie utworzyc w tablicy trzykrotnie....

ktos ma inny sposob?
kurtz
Hej
Cytat
Cytat
chodzi o takie losowanie, ze np. rekord 2 ma 3-krotnie wieksze szanse na wylosowanie niz inny rekord

Czy jesteś pewien, Kurtz, że ten temat jest na poziome poczatkujacych?
Suzi. Zobacyzlem pierwsza odpoweidz przed moja - stad sugestia.

GrayHat - a mozesz gdzies trzymac wage czyli co ma byc przed drugim ewentualnie opisac co decyduje o pradopodobienstwie?

Pozdrawiam
GrayHat
Cytat
GrayHat - a mozesz gdzies trzymac wage czyli co ma byc przed drugim ewentualnie opisac co decyduje o pradopodobienstwie?
Pozdrawiam

w tabeli mysql utworzyc kolumne typu int i tam prawdopodobienstwa losowan.
kurtz
Hej
Cytat
w tabeli mysql utworzyc kolumne typu int i tam prawdopodobienstwa losowan.
No to fajnie ;)

Teraz wystarczy sortowac wg tego pola.. i juz? ;)

albo inny wariant - stworzyc osobna tabelke w ktorej bedziesz przechowywal IDki. Przyklad mam talke posty z polem post_id. Tworze tabelke szanse z dwoma polami szansa_id i post_id. Jesli dodaje jakis wpis do posty dorzucam tez odpowiedni post_id do szansa. Jesli chce zeby np post 313 byl czesciej losowany dorzucam go do szansa dwa razy. I teraz zamiast pobierac post_id z posty pobieram jest (losowo czyli ORDER BY RAND() ) z tabelki szansa.

Sporo zalezy czego tka na prawde potrzebujesz. wowczas moze sie okazac ze w/w pomysl jest do kosza a tobie wystarczy cos innego.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.