Aztech
28.11.2006, 11:15:23
Zastanawiam się nad napisaniem na własne potrzeby "managera akcji". Co rozumiem pod tym pojęciem?
Otóż na większości forów istnieje zawsze pasek, który wskazuje w którym miejscu jesteśmy np:
Kategoria->Forum->Subforum->Wątek.
To jest proste w wykonaniu. Chciałbym jednak dla adminstratora (przede wszystkim dla niego) wyświetlać również akcję, którą podejmuje w danym miejscu z możliwością nawigacji pomiędzy poszczególnymi akcjami np:
Kategoria->Forum->Subforum->Wątek->edycja wątku
Kategoria->Forum->Zarządzanie->edytowanie uprawnień
Kategoria->Forum->Zarządzanie->edytowanie uprawnień->grupy prywatne
Kategoria->Forum->Zarządzanie->edytowanie uprawnień->użytkownicy
itp itd
Pytanie brzmi, gdzie szukać informacji jak cosik takiego tworzyć, może macie jakieś własne doświadczenia w tym temacie i ukierunkujecie mnie?
Za wszelkie informacje będę niezmiernie wdzięczny
// korekta --dr_bonzo
php programmer
28.11.2006, 11:38:53
Cytat
Chciałbym jednak dla adminstratora (przede wszystkim dla niego) wyświetlać również akcję, którą podejmuje w danym miejscu z możliwością nawigacji pomiędzy poszczególnymi akcjami np:
Pytanie jest chyba niezbyt sprecyzowane, co masz na myśli pisząc "akcja"
Ziels
28.11.2006, 11:40:51
<?php
funkcja panel_admina(
if($akcja == 'zarzadzaj'){
global $definiowane_przez_funkcje .= 'zarządzanie'; }
)
$drzewo = 'portal -> panel_admina';
echo ($drzewo . $definiowane_przez_funkcje); ?>
Coś już świta?
Aztech
28.11.2006, 12:02:07
@php programmer: poprzez akcję rozumiem podejmowane działanie typu: edycja, zarządzanie, aczkolwiek te same akcje np: zarządzanie uprawnieniami mogą być przypisane do różnych miejsc np do panelu użytkownika, do panelu zarządzającego grupami, do panelu zarządzającego kategoriami, formami, wątkami itp itd.
@ziels: tu bardziej chodzi o sposób zarządzenia i tworzenia akcji i oprogramowania tego a nie wyświetlanie, bo to już jest proste. Chodzi o to w jaki sposób determinować z jaką akcją mamy do czynienia, czy jest to kolejna akcja, jak przełączać się pomiędzy różnymi akcjami.
Kolejny problem który się tutaj pojawia to również powrót do ostatniej wykonanej akcji. Np wyobraźmy sobie następującą sytuację:
Administrator stworzył dla wielu kategorii uprawnienia z pomocą napisanego przeze mnie kreatora uprawnień i przypisuje je istniejącym grupom. Potrzebuje jednak dodać jeszcze jedną (nieistniejącą grupę). Przechodzi do akcji dodawanie grupy, tworzy ją a następnie chce się przełączyć na poprzednią akcję, jaką było edytowanie uprawnień.
Pytanie jak cosik takiego zrobić
php programmer
28.11.2006, 12:11:46
Tobie chyba chodzi o zapamiętanie stanu aplikacji
>> Sesje
Aztech
28.11.2006, 12:33:28
Między innymi.
Posiadasz może jakieś użyteczne linki do artkułów na ten temat?
Jak już znajdę zaczątek tego co mnie interesuje, to z wyszukiwaniem pozostałych infomracji nie bedzize problemu. Na razie jednak nie wiem gdzie się zaczepić!
Aztech
28.11.2006, 12:56:51
Sesje to ja mam opanowane

Pytając o materiały miałem na myśli materiały dotyczące akcji, towrzenia klas tym się zajmujących. Enyłej dzięki za odzew.