Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache 2.2.4, a Windows Vista
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
bogdan89
Witam.
Czy instalował ktoś Apache 2.2.4 pod Windows Vista? Mam pewien problem i nie mam pojęcia jak to ominąć.

Ściągam sobie Win32 Binary (MSI Installer) z apache.org i po instalacji pokazuje mi się błąd:
Odmowa dostępu: Failed to open the WinNT service manager.

Czyli nie mogę zainstalować usługi Apache :/
Po tym błędzie zaraz pokazuje się drugi błąd:

Nie można odnaleźć określonego pliku. No installed service named "Apache2".

Jak można to uruchomić?
ARJ
próbowałeś odpalać plik httpd z folderu apache\bin ?
bogdan89
az wstyd sie przyznac, ale probowalem... i nie zauwazylem ze dziala... moja genialna Vista blokuje wszystko co jest w internecie biggrin.gif i po prostu nie zaakceptowałem wtedy tej próby połączenia...
ale mimo wszystko:
Apache 2.2.4 działa gdy jest uruchomiony httpd.exe

da sie zrobic cos aby byl uruchamiany jako usluga systemowa?
Spyder
Mam ten sam problem i kombinuje testowalem na starszej wersji było lepiej apache_2.0.54-win32-x86-no_ssl ( ładnie się instalowało wywaliło tylko błąd z named ) po restarcie i uruchomieniu nie było errora na dzień dobry na pasku pojawiło się piórko tylko nie startował sad.gif Jak ktoś ma jakiś pomysł to będe wdzięczny za odp.

Obiawy 2.2.4

Po instalacji error + błąd named i win nt...
Przy starcie windy vista error i nie ładuje się w pasek
przy uruchomieniu ręcznie httpd.exe serwer działa
nitro18
A ja wszystkim dobrze radzę. Naarzie nie instalować Visty bo 80% programów na niech nie chodzi. Dobry jest stary dobry XP.
dawijanii
  1. sc.exe

1. DESCRIPTION:
  2. SC is a command line program used for communicating with the
  3. NT Service Controller and services.
  4. USAGE:
  5. sc <server> [command] [service name] <option1> <option2>...
  6.  
  7. The option <server> has the form "\\ServerName"
  8. Further help on commands can be obtained by typing: "sc [command]"
  9. Commands:
  10. query-----------Queries the status for a service, or
  11. enumerates the status for types of services.
  12. queryex---------Queries the extended status for a service, or
  13. enumerates the status for types of services.
  14. start-----------Starts a service.
  15. pause-----------Sends a PAUSE control request to a service.
  16. interrogate-----Sends an INTERROGATE control request to a service.
  17. continue--------Sends a CONTINUE control request to a service.
  18. stop------------Sends a STOP request to a service.
  19. config----------Changes the configuration of a service (persistant).
  20. description-----Changes the description of a service.
  21. failure---------Changes the actions taken by a service upon failure.
  22. qc--------------Queries the configuration information for a service.
  23. qdescription----Queries the description for a service.
  24. qfailure--------Queries the actions taken by a service upon failure.
  25. delete----------Deletes a service (from the registry).
  26. create----------Creates a service. (adds it to the registry).
  27. control---------Sends a control to a service.
  28. sdshow----------Displays a service's security descriptor.
  29. sdset-----------Sets a service's security descriptor.
  30. GetDisplayName--Gets the DisplayName for a service.
  31. GetKeyName------Gets the ServiceKeyName for a service.
  32. EnumDepend------Enumerates Service Dependencies.
  33.  
  34. The following commands don't require a service name:
  35. sc <server> <command> <option>
  36. boot------------(ok | bad) Indicates whether the last boot should
  37. be saved as the last-known-good boot configuration
  38. Lock------------Locks the Service Database
  39. QueryLock-------Queries the LockStatus for the SCManager Database
  40. EXAMPLE:
  41. sc start MyService
TheJa
Testowałem na apache_2.2.2-win32-x86-no_ssl.msi ale i na najnowszym zasada będzie chyba taka sama: zainstalować, ustawić we właściwościach httpd.exe uruchamianie jako administrator i oknie dosa (cmd) po wejściu do bin httpd -k install - mnie to zadziałało i Apache działa jako serwis.
maver_79
Witam.
Moze to i dziwne, ale ja po instalacji we wlasciwosciach httpd.exe dalem tryb zgodnosci z WinXP i dziala smile.gif
Arek00
czy udało się komuś uruchomić php? ja mam taki błąd:
Kod
Cannot load d:/serwer/php/php5apache2.dll into server: Nie można odnaleźć określonego modułu

w httpd.conf mam tak:
Kod
LoadModule php5_module "D:/serwer/php/php5apache2.dll"

a php ini tak:
Kod
include_path = ".;d:\serwer\php"
extension_dir = "d:\serwer\php5\ext"
bogdan89
ja uruchomiłem wszystko:
Apache 2.2.4 + PHP 5.2.1 + MySQL 5.0.37
smile.gif jestem w trakcie pisania instrukcji takiej instalacji na Win Vista. Z braku czasu stoje z tym na razie przed instalacją MySQL.

Cytat
czy udało się komuś uruchomić php?

jeśli chodzi o Twoj problem to mysle, ze odwolujesz sie do zlej biblioteki.
powinienes uzyc php5apache2_2.dll, a nie php5apache2.dll
Arek00
Cytat(bogdan89 @ 14.04.2007, 00:00:00 ) *
powinienes uzyc php5apache2_2.dll, a nie php5apache2.dll

ściągnąłem najnowsze php i działa (w 5.0.5 nawet nie było tego pliku który podałeś)

teraz chciałbym odpalić mysql, czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę? do tej pory instalowałem według opisu z tej strony http://k.info.pl/
.radex
tak to jest jak się visty używa
bogdan89
Cytat(Arek00 @ 14.04.2007, 17:10:25 ) *
teraz chciałbym odpalić mysql, czy na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę?

ściągnij paczkę ze stron oficjalnych MySQL: Windows Essentials (x86)

podczas instalacji moze wystąpić problem tego typu, że na Windows Vista, okno po instalacji nie zmaksymalizuje sie. Nie wiem od czego to zalezy. Ale mozna je wyłączyć...

Po zakonczeniu instalacji wchodzisz do folderu gdzie zainstalowales sobie MySQL, pozniej folder bin, i tam jest konfigurator: MySQLInstanceConfig.exe
nitro18
Precz z Vistą! Vivat XP smile.gif

Kochany, Pod Vistą 99,99% programy i sterowniki urządzeń nie są kompatybilne. Dobry jest start XP smile.gif Tu wszystko działa smile.gif
ARJ
Cytat(nitro18 @ 16.04.2007, 10:25:23 ) *

Kochany, Pod Vistą 99,99% programy i sterowniki urządzeń nie są kompatybilne. Dobry jest start XP smile.gif Tu wszystko działa smile.gif

hahaha...
od 2 tygodni pracuję na Windows Vista Business i wszystko działa. apache2, mysql 5 bez żadnych problemów działają. wszelkiego rodzaju programy jak zend studio, photoshop też działają.
jeżeli ktoś nie umie na Viście zainstalować serwera to na XP też nie zainstaluje, wszystko to działa tak samo.
bogdan89

sorry, ze pytam, ale czy kiedykolwiek miales jakis kontakt z Vistą? pracowales na nim? czy moze tylko zainstalowales, zobaczyles, pomyslałeś: "nie chodzi gierka", i znow format oraz install XP?
Bardzo PROSZĘ(!) o nie wypowiadanie sie na temat tego systemu jesli nie pracowalo sie na nim...

Cytat(ARJ @ 16.04.2007, 18:14:46 ) *
hahaha...
(...)
jeżeli ktoś nie umie na Viście zainstalować serwera to na XP też nie zainstaluje, wszystko to działa tak samo.

no tu bym sie kłócił , bo jednak na Home Premium wystąpiły u mnie drobne problemy przy istalacji - po prostu musiałem pewne rzeczy (takie jak uruchomienie serwisu Apache i ustawienie go tak, aby uruchamiał się wraz ze startem systemu automatycznie) ustawiać za pomocą trybu awaryjnego, gdzie ma sie pełne prawa admina.
jesli chodzi o Business to chyba mozna w trybie normalnym korzystac z konta administratora, i to penwie dlatego zainstalowało Ci sie bez problemów winksmiley.jpg

tyle, ze dla lamera i to leniwego, jakakolwiek instalacja czegokolwiek sprawia ogromny kłopot i pierwsza myśl jego to: "zainstaluje jednak XP".
Arek00
no i mam Apache 2.2.4 + PHP 5.2.1 + MySQL 5.0.37. przy instalacji apache i php były małe problemy ale mysql zainstalował się wzorowo.

czy u was start i restart serwera też trwa tak długo? u mnie chyba ze 20 sekund

generalnie śmieszy mnie to że zainstalowałem cały serwer a głupiego nero nie mogę... no ale dla nero znajdę zamiennik a dla apache, php i mysql - nie
bogdan89
Cytat
czy u was start i restart serwera też trwa tak długo? u mnie chyba ze 20 sekund

nie jestem za bardzo pewien, ale moze to jest cos z ustawieniami Apache ;> sprawdz jak tam wygląda plik httpd.conf, no chyba ze nic tam nie grzebales...

Cytat
generalnie śmieszy mnie to że zainstalowałem cały serwer a głupiego nero nie mogę

Nero 7.7.5.1 idzie bez problemów ;] mam u siebie.
nitro18
Cytat

buahahahaha.... rozwaliłeś mnie... mój serwer działa od roku i jakoś umiałem go zainstalować... udało misię także zainstalować pod Mandrivą i Ubuntu winksmiley.jpg

Cytat
sorry, ze pytam, ale czy kiedykolwiek miales jakis kontakt z Vistą? pracowales na nim? czy moze tylko zainstalowales, zobaczyles, pomyslałeś: "nie chodzi gierka", i znow format oraz install XP?

Sorry, ale się zapytam? Czy wiesz co to maszyna wirtualna? Czy wiesz do czego służy VMware Workstation?
z drugiej strony gierka? No chyba że dla Ciebie.... winksmiley.jpg
A mogę sie zapytać coś jeszcze? A miałem kontakt z UFO? Bo ja miałem kontakt z Vistą i tylko 3 programy z 80 działało. Jak widać Vista jeszcze jest mała. Ale nie bój się. Producenci nadgonią za Vistą tak jak było wcześniej XP, kiedy to czasopisma móiły że XP jest za wymagający, później po XP nadgoniło IT i proszę u wszystkich działa. Przy Viście będzie to trochę później. Trzeba tylko dać czas producentom.

Cytat
tyle, ze dla lamera i to leniwego, jakakolwiek instalacja czegokolwiek sprawia ogromny kłopot i pierwsza myśl jego to: "zainstaluje jednak XP".

jak Ci nie pasuje XP to se zainstaluj Linuxa winksmiley.jpg A skąd to ty możesz wiedzieć że jestem leniwy itd.. Widać sam się nazywasz lamerem skoro prosisz o pomoc dot. serwera i Visty. i sam masz z tym kłopot a więc sam stworzyłeś swój obraz w tym cytacie.
bogdan89
Cytat
jak Ci nie pasuje XP to se zainstaluj Linuxa A skąd to ty możesz wiedzieć że jestem leniwy itd.. Widać sam się nazywasz lamerem skoro prosisz o pomoc dot. serwera i Visty. i sam masz z tym kłopot a więc sam stworzyłeś swój obraz w tym cytacie.

mam na jednym kompie Linuxa, pracowalem tez na Macu jakis czas.
teraz przewaznie uzywam Windows Vista Home Premium i jestem z tego systemu zadowolony.
Gdy prosilem o pomoc w skonfigurowaniu serwera Apache, siedzialem WinVista dopiero jakies 2h. teraz wszystko juz idzie latwo, a potrzebne mi do pracy oprogramowanie (Photoshop, Apache, MySQL, OpenOffice.org, Eclipse i EditPlus winksmiley.jpg ) dziala bez zarzutów! nie widze zadnych minusów. a moj laptop z Vista na dodatek jeszcze dluzej dziala na baterii niz za czasow XP Media Center.
dlatego bede bronil tego systemu, bo wiem, że dla mnie to jest w tej chwili najwygodniejszy system...
.radex
Cytat(nitro18 @ 16.04.2007, 08:25:23 ) *

Ha! I takie podejście mi się podoba guitar.gif (jeśli co to pracowałem na tym OSie)
nitro18
no i widzisz bogdan.... dla mnie najwygodniejszy to XP. Ostatnia aktualizacja systemu z poprawkami i uruchamia się 10 sekund szybciej a i wszystko mi się uruchamia... a co do spraw Visty.... nie będę cię namawiać czy coś takiego... powiem Ci coś jeszcze mimo, że jestem maturzystą nie wybrałbym Visty dlatego ze nawet najnowsza wersja PowerPointa się nie uruchamia....
a z resztą Vista tak jak inne systemy z rodziny Windows... jest dziurawy....
i koniec tematu...
Mathis

haha... pewnie jak pojawil sie XP to krzyczales ze win 98 jest najlepszy biggrin.gif

u mnie na Viscie Home Premium Apache 2.0.35 chodzi bez problemu, do tego php 4.3.2 jedynie z MySQLem mam problem - uruchomil sie tylko raz blink.gif

EDIT
MySQL juz chodzi!!! biggrin.gif
nitro18
Cytat
haha... pewnie jak pojawil sie XP to krzyczales ze win 98 jest najlepszy biggrin.gif

Tak przed XP na moim komputerze działał Windows 98 SE... tylko że jak się spierniczył komputer to i system się zmienił winksmiley.jpg

Cytat
do tego php 4.3.2 jedynie z MySQLem mam problem - uruchomil sie tylko raz blink.gif

a nie mówiłem smile.gif)
Mathis
ale nie doczytales do konca... chwile pogrzebalem i juz wszytsko smiga biggrin.gif
LonelyKnight
Cytat(nitro18 @ 18.04.2007, 14:46:49 ) *
Bo ja miałem kontakt z Vistą i tylko 3 programy z 80 działało.
Precz z Vistą! Vivat XP smilingsmiley.gif
Kochany, Pod Vistą 99,99% programy i sterowniki urządzeń nie są kompatybilne.

Ciągniecie niezły offtop więc i ja pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze bo trochę irytują mnie takie teksty.

Mam Vistę od jakiś 2 tyg. i nie mam z nią najmniejszych problemów. Apache, Postgres, mySQL, PHP, Eclipse, NetBeans i cały 'normalny' użytkowy soft śmiga bez problemu.

z resztą Vista tak jak inne systemy z rodziny Windows... jest dziurawy....
i koniec tematu...

Nie na to jak powtarzać puste i głupie slogany.

Jak widać Vista jeszcze jest mała.

Vista i inne systemy ze stajni Microsoftu często były sporymi krokami do przodu i ciągnęły za sobą wiele innych projektów. Śmieszą mnie trochę ludzie, którzy nie doceniają tego czym jest Microsoft i tego co osiągnął. Windowsy przewyższają pod wieloma względami Unixy i inne systemy i w drugą stronę działa to tak samo, gdyż są to systemy kierowane do różnych środowisk i przeznaczone zazwyczaj do innych celów. Linuksy od stosunkowo niedawna stają się systemami biurkowymi i długo nie dorównają Windowsom pod tym względem.

Czasami lepiej się zastanowić zanim zacznie się coś krytykować...
bogdan89
Cytat(LonelyKnight @ 2.06.2007, 00:43:43 ) *

i ja popieram takie rozumowanie... winksmiley.jpg
nitro18
Cytat
Mam Vistę od jakiś 2 tyg. i nie mam z nią najmniejszych problemów. Apache, Postgres, mySQL, PHP, Eclipse, NetBeans i cały 'normalny' użytkowy soft śmiga bez problemu.

może to cud? hmm... na pewno bo u mnie nie działał Microsoft Office 2000 oraz w 90% inne programy oraz sterowniki...

Cytat
Nie na to jak powtarzać puste i głupie slogany.

czyżby? jakoś informatycy i hakerzy odkryli że w zabezpieczenia w Viście są dziurawe, a tak bardzo się Microsoft podniecał że zabezpieczenia są mocne tongue.gif

Cytat
Windowsy przewyższają pod wieloma względami Unixy i inne systemy i w drugą stronę działa to tak samo, gdyż są to systemy kierowane do różnych środowisk i przeznaczone zazwyczaj do innych celów. Linuksy od stosunkowo niedawna stają się systemami biurkowymi i długo nie dorównają Windowsom pod tym względem.

ale ja nie wspomniałem o Unixach...

Cytat

taaak... może najpierw byś przeczytał opinie innych na temat tego systemu co? oraz artykuły o Viście a byś wiedział że narazie nie jest kolorowo jak się wydaje... pewnie... zobaczyłeś w telewizji reklamę Vistę i już ją chciałeś mieć... jak małe dziecko które karmione reklamami chce to, tamto...
LonelyKnight
Cytat(nitro18 @ 3.06.2007, 21:56:53 ) *
może to cud? hmm... na pewno bo u mnie nie działał Microsoft Office 2000 oraz w 90% inne programy oraz sterowniki...

Może, a może po prostu jak "małe dziecko które karmione reklamami" miałem trochę szczęścia.

czyżby? jakoś informatycy i hakerzy odkryli że w zabezpieczenia w Viście są dziurawe, a tak bardzo się Microsoft podniecał że zabezpieczenia są mocne tongue.gif

Pff.. i co to za argument? Wszystkie systemy mają luki, to że znaleźli je też w tym jest raczej naturalne.

taaak... może najpierw byś przeczytał opinie innych na temat tego systemu co? oraz artykuły o Viście a byś wiedział że narazie nie jest kolorowo jak się wydaje...

Wolę wyrobić sobie własne zdanie a nie powtarzać za innymi.

pewnie... zobaczyłeś w telewizji reklamę Vistę i już ją chciałeś mieć... jak małe dziecko które karmione reklamami chce to, tamto...

Bez komentarza.
bogdan89
nitro18, a mozesz zwrocic uwage na to, ze ten system wielu osobom dziala bez zarzutu? nie narzekaja tak jak Ty...
i to ze dziala system prawidlowo to nie jest ich szczescie... po prostu to ze Tobie nie dziala znaczy ze to jest Twoj pech...

nie rozumiem tego. po jaką cholerę wmawiasz mi że system ktorego Ty uzywasz jest super, a ten ktorego ja uzywam jest beznadziejny? :|
whiteman
Przy instalacji środowiska apache w vista miałem dokładnie ten sam problem, tzn. apache minitor nie uruchamia się jako serwis.

Serwer działa, ale muszę ręcznie otwierać httpd.exe. Może ktoś mi opisać rozwiązanie tego problemu (jeśli jakieś ma).

A co do Visty, to jest całkiem sympatyczna, wszystko kwestia przyzwyczajenia. Jedna rzecz, która mnie przeraża, to liczba zasobów jakie absorbuje. Ale po za tym git.
bogdan89
po zainstalowaniu Apache, uruchom system w trybie awaryjnym...
nastepnie włącz "wiersz polecen" i przejdz do folderu w ktorym znajduje sie Twoj plik httpd.exe
jezeli bedziesz juz w tym folderze, to wpisz: httpd –k install

uruchom ponownie kompa, juz w normalnym trybie ... i zobacz czy w usługach masz Apache ;]

p.s. to jest tylko takie moje obejscie tego problemu. Wazne że uzyskałem to, o co mi chodziło... mam Vista Home Premium jakby co...
sowiq
Witam!
Sorry za odswiezenie tematu, ale nie chcislem zakladac nowego.
Do rzeczy: przez 2 miesiace z roznych przyczyn musze sie meczyc na laptopie z Windowsem Vista. Moj problem nie dotyczy instalacji Apacha, czy PHP, ale szybkosci dzialania serwera na localhost. Otoz chodzi o to, ze zwykla strona na localhost laduje sie z predkoscia... lacza modemowego :|
Poza tym wszystko dziala poprawnie, apache (2.2.4) smiga, doinstalowane PHP (5.2.3) i Mysql (5.0.45) tak samo. Czyli wszystko jest niby ok, denerwuje mnie jedynie czas wysylania stron do przegladarki. Czasami trwa to tak dlugo, ze dostaje timeout :| Raczej nie uwierze, ze to wina sprzetu (core 2 duo, 2 gb ram).
Macie jakies pomysly jaka moze byc przyczyna mojego problemu?

EDIT:
Dodam jeszcze, ze probowalem zainstalowac gotowy pakiet XAMPP, ale szybkosc dzialania byla identycza.
.radex
Wracając do off-topicu - Windowsy są dobre. Do grania itp. W biurze, dla programowania (no chyba że gier, ale zawsze mamy opengl, i inne wieloplatwormowe) Windows nie ma szans z linuksami. A ty nitro masz w jednym rację - vista stała się popularniejsza od linuksów. Dlaczego? Bo ludzie nie mają świadomości o alternatywie. A nawet jeśli mają to są to zwykle (choć nie zawsze) totalne DN'y. Zaczynają rzucać obraźliwymi tekstami, jak zakochani w produktach M$. Naprawdę smutno mi, że ludzie w ten sposób podchodzą do tego.
Baxior
Witam!

Parę dni temu przesiadłem się na Vistę (Home Premium), i mam problem z Apachem. Zanim się zabrałem za instalowanie serwera poczytałem, co tu ludzie piszą więc miałem nadzieję, że dam radę, ale niestety... Nie dość, że pojawiły się u mnie błędy o któtych tu mowa (przy instalacji i uruchamianiu systemu) to jeszcze podczas instalowania apache'a (apache_2.2.4-win32-x86-no_ssl.msi) wyskakują mi błędy zapisu i nie instaluje się część plików apache'a. Miał ktoś coś takiego? HELP!!!
Baxior
Udało mi się. Napiszę jakby ktoś miał podobny do mnie problem:

Wystarczyło uruchomić wiersz polecenia jako administrator i dopiero wtedy, z wiersza poleceń, odpalić instalatora Apache'a. Wszystkie pliki się zainstalowały, i nie było żadnego błędu przy instalacji. Został tylo byk podczas startu Visty. No i Apache działa jako usługa smile.gif
occulkot
Cytat(sowiq @ 17.07.2007, 05:23:12 ) *
Witam!
Sorry za odswiezenie tematu, ale nie chcislem zakladac nowego.
Do rzeczy: przez 2 miesiace z roznych przyczyn musze sie meczyc na laptopie z Windowsem Vista. Moj problem nie dotyczy instalacji Apacha, czy PHP, ale szybkosci dzialania serwera na localhost. Otoz chodzi o to, ze zwykla strona na localhost laduje sie z predkoscia... lacza modemowego :|
Poza tym wszystko dziala poprawnie, apache (2.2.4) smiga, doinstalowane PHP (5.2.3) i Mysql (5.0.45) tak samo. Czyli wszystko jest niby ok, denerwuje mnie jedynie czas wysylania stron do przegladarki. Czasami trwa to tak dlugo, ze dostaje timeout :| Raczej nie uwierze, ze to wina sprzetu (core 2 duo, 2 gb ram).
Macie jakies pomysly jaka moze byc przyczyna mojego problemu?

EDIT:
Dodam jeszcze, ze probowalem zainstalowac gotowy pakiet XAMPP, ale szybkosc dzialania byla identycza.

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...ci/news1057.php
OlgaG
Ja mam problem z instalację SQL'a w PHP pod Vistą. System nie wykrywa SQL'a. Wyedytowałam php.ini, dodałam ścieżkę dostępu do zmiennej systemowej PATH i nadal dostaję komunikat: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\usr\Apache2\htdocs\polaczenie.php on line 2 . Czy pod Vistą trzeba coś jeszcze zrobić?
seaquest
Wrzucić bibliotekę mysql'a (z katalogu php mysql.dll) do katalogu bin w katalogu głównym apache'a.
lukasz.sekula
jakoś informatycy i hakerzy odkryli że w zabezpieczenia w Viście są dziurawe, a tak bardzo się Microsoft podniecał że zabezpieczenia są mocne tongue.gif

taaak... może najpierw byś przeczytał opinie innych na temat tego systemu co? oraz artykuły o Viście a byś wiedział że narazie nie jest kolorowo jak się wydaje... pewnie... zobaczyłeś w telewizji reklamę Vistę i już ją chciałeś mieć... jak małe dziecko które karmione reklamami chce to, tamto...

ludzie jak widzę takie teksty to aż mnie mrozi... smile.gif więc dorzucę swoje kilka złotych biggrin.gif

Używam Visty HP i nie sprawdziły się u mnie żadne prognozy, fakt nie wszystko od razu działało ale to tak jak na XP, tam też miałem nie raz i nie dwa problemy!

powiedz mi który system nie ma dziur? WSZYSTKIE i jak patrzę na Linuxy oraz ich rozwój, który mnie zachwyca, to one też bardzo szybko się 'łatają' jak MS - wszystkie systemy mają za i przeciw dziury i łatki ale dalej nie wiem jaki jest sens w tym że masz zamiar zachwycać się jednym a ganisz ine co jak zauważyłem używasz biggrin.gif

Czytam różne opinie nt Visty i sam się zastanawiam skąd się ta większość z nich bierze.... może sam je poczytasz i dowiesz się że coraz więcej ludzi używa Visty i instaluje na nich Apache, php i mysql.... weż się do roboty zamiast płakać że nie działa....

U mnie bez większych problemów wszystko się zainstalowało a jest masa odpowiedzi na wszystkie pytania... www.google.pl
sodaone
Panowie trochę się zakręciłem, a że jestem nie za bardzo wdrożony w instalowanie proszę o wyrozumiałość i wskazówki .

( Vista Home Premium )
Po instalacji wyskakują wspomniane błędy. Apache monitor udało mi się uruchomić i startuje on przy każdym starcie systemu ( trzeba było pozwolić na uruchamianie w Window Defenderze ), ale serwer mi nie startuje ( piórko z czerwoną kropką ) na liście tez go nie ma żeby uruchomić go ręcznie.

Z katalogu /bin , w normalnym trycbie pracy systemu , wybieram tryb zgodności XP z service packiem... i uruchamiam jako administrator i....nic uruchamia się takie "dosowe" okienko i dalej nic się nie dzieje. Jak już mówiłem na wstępnie nie posiadam ,żadnej w zasadzie wiedzy o instalacji apacha, uruchamianiu itd, a uzytkownikiem wspomnianego systemu jestem od ponad miesiąca.

Jak uruchomić system w trybie awaryjnym, jak przejść do konsoli, co po kolei wpisać , żeby uruchomić serwer, żeby działał jak należy.
Z góry dziękuję za informacje i wyrozumiałość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.