Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Div i border
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Joachim Peters
Mam 3 divy, każdy obok siebie, szerokości dałem w %.
Gdy dodam do jakiegoś diva border to jeden z nich zjeżdża niżej, jak odejme od niego kilka procentów to wszystko wraca do normy, oprócz tego, że ten div nie przystaje tak jak to było na samym początku.
Zrobiłbym to na px i by nie było problemu, ale mam strone na 100% i chyba cięzko by mi było ;/
Kisiol_Ent
Ha no to ja pomoge bo jestem oczytany! ;p

Jak podajesz width np 10px to szerokosc tego diva bedzie 10px + border + padding !

Wiec jak dajesz np 25% plus do tego utawiasz border to ten caly div bedzie wiekszy niz 25%!;p

Tak wiec musisz podac w PX wszystko albo jakoms hytrom sztuczka wykryc wielkosc okna
ale tu juz xhtml i css niepomoga :/ Tak mysle :/

Jakies Jawy skrypty musisz zrobic...

Ale mam koncepcje:

robisz te 3 divy z tymi procentami 33% (1% ci ucieknie...) ale bez borderow
potem w tych divach robisz kolejne divy w srodku z borderem i sprawa rozwiazana
zawsze prosciej niz uzywac tej jawy skryptowej... :/

Pozdro
Kisiol_Ent super webmaster.
lopik
Cytat

No nie wątpię. winksmiley.jpg
Cytat
Jak podajesz width np 10px to szerokosc tego diva bedzie 10px + border + padding !

Brawo! To się tak fachowo nazywa BoxModel.

Cytat

Yyy a o jaką Ci "Jawe" chodzi ? winksmiley.jpg

Kisiol_Ent, i trochę popraw pisanie, bo ciężko się czyta. dry.gif

D@ro zobacz:
http://www.glish.com/css/7.asp
mike
Cytat(Kisiol_Ent @ 7.02.2007, 05:02:07 ) *
MEGA ROTFL

Wiec jak dajesz np 25% plus do tego utawiasz border to ten caly div bedzie wiekszy niz 25%!;p
Pewien jesteś?
Wykrzykujesz to tak jakby to były dogmaty. A przeglądarki zachowują się różnie. Inaczej to jets w FF i inaczej w IE.
Doczytaj sobie oczytany człowieku.

Tak wiec musisz podac w PX wszystko albo jakoms hytrom sztuczka wykryc wielkosc okna
ale tu juz xhtml i css niepomoga :/ Tak mysle :/
Oczywiście że pomogą.
Komentarze warunkowe dla IE.

Nie używaj słowa Java, bo nawet nie masz pojęcia co to jest.

Kisiol_Ent super webmaster.
Master to znaczy mistrz.
Nie jesteś webmasterem i jeszcze bardzo długo nie będziesz, więc nie mów tak o sobie.

Pokory trochę synek. W dupie byłeś i gówno widziałeś, więc nie rób z siebie niewiadomo kogo.
gekon
Nie wiem o co wam chodzi. Prostymi słowami powiedział o co chodzi smile.gif

d@ro: Podejrzewam, że to w IE masz probelmy. Zainteresuj się Quirks Mode. Możesz też przeczytać ten artykuł: http://www.alistapart.com/articles/multicolumnlayouts
Kisiol_Ent
Może i niejestem jeszcze webmasterem ale moge siebie tak nazywać! Każdy moze mowic o sobie co chce.

A co do tego DIV i border to oczywiscie mowilem jak jest i jak powinno byc, a nie jak jakis IE to
zinterpretuje...

Komentarze warunkowe to niejest hyba w standardzie xhtml wiec wogole nibiore tego pod uwage.

Jak napisze np o otwieraniu linka w nowym oknie to odrazu wielka burza ze nie po to target usuneli
zebym teraz jakies obejscia robil.

A jak napisze ze sie "nie da" zrobic DIVA tak i tak to odrazu mike_mech najwiekszy webmaster
wyskoczy z komentarzami IE.

NIeuzywam tych komentarzy.

POZDRO
Kisiol_Ent extra super webmaster 5000++
revyag
1. Komentarze warunkowe to najłatwiejszy i zgodny ze standardami sposób na taki sam wygląd strony po różnymi przeglądarkami.
2. Zacznij pisać po polsku, używaj znaków przestankowych.
3. Nie rób offtopicu, jeśli nie masz nic do powiedzenia na temat nie pisz.
Kisiol_Ent
To nie offtopic.
Niewiedzizalem poprostu ze komentarze ktore sa widziane tylko pod IE sa zgodne ze standartem :/
surf
za dużego problemu nie widzem.. , jest outline tego polecenia jednak nie interpretuje IE ale jak chcesz to masz przyklad :

<div style="outline: solid 1px red;">test</div>
<div style="outline: solid 0px red;">test1</div>
<div style="outline: solid 1px red;">test3</div>

i teraz nie bedzie roznicy nawet jak jeden z div-ow ustawisz na 0px a drugi na 5px to dlatego ze obrys rysowany jest wewnątrz..

a jesli chcesz jakas alternatywe to tabelke zawsze mozna zrobic tak ze poustawia wszystko na miejsce, moja rada pocwicz tabelki... winksmiley.jpg

no jeszcze cos przyszlo mi do głowy np jeśli koniecznie chcesz sie bawic w szczegóły to możesz użyć plecenia

position:relative; top: -1px; - czy cos w tym stylu

pozdrawiam
gekon
@surf: Ja rozumiem, że to forum i każdy może się tu wypowiedzieć. Ale czytajcie chociaż kawałek specyfikacji, o którym jest mowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.