Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache 2.0.59+php 4.4.4+MySQL 5.0.27 na WinXP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
<AnDy/>
Witam wszystkich smile.gif
Od kilku godzin walczę z problemem ładowania bibliotek obsługi MySQL w php. Zainstalowałem Apache, php, MySQL zgodnie z instrukcją instalacji pod Windowsa autorstwa Scannera.

Do obsługi MySQL ściągnąłem biblioteki php_mysql.dll i php_mysqli.dll. Skopiowałem je do katalogu extensions dla php oraz do Windows/system32

Ścieżka do katalogu extensions php:
Kod
extension_dir = "C:\Webserv\Apache2\php4\extensions\"

Ustawienie ładowania rozszerzeń:
Kod
;MySQL extension
extension=php_mysql.dll
; MySQLi extension
extension=php_mysqli.dll

Włączona opcja display_startup_errors stwierdza że biblioteki mysql nie ładują się. Co ciekawsze uruchomione jest gd2 i działa przy takich samych ustawieniach.
Przeczytałem większość postów na tym forum i nie tylko dotyczących instalacji tych komponentów. Kombinowałem z ścieżką do katalogu extension. Pliki bibliotek skopiowałem do różnych katalogów Windows. I nic. Każdy restart Apache daje komunikat o błędzie ładowania bibliotek sad.gif

Może jakieś sugestie, pomysły questionmark.gif Bo mnie się już skończyły ....
erix
A libmysql.dll gdzieś masz?
<AnDy/>
libmysql mam wrzucone do:
Windows/system32
Windows/system
Windows
A także Apache/bin oraz php/extensions

Niestety bez powodzenia.
Sprawdzałem też różne źródła tych bibliotek, zakładałem że mogą być uszkodzone.
Co ciekawsze jak chciałem uruchomić np. php_oracle.dll, który dostarczony jest razem z php to po restarcie Apache też krzyczał, że nie może załadować modułu sad.gif
erix
Cytat
Każdy restart Apache daje komunikat o błędzie ładowania bibliotek

Jakaś konkretna treść komunikatu?
<AnDy/>
Cytat(erix @ 10.02.2007, 17:24:57 ) *
Jakaś konkretna treść komunikatu?

Treść komunikatu:

Unknown(): Unable to load dynamic library 'C:\Webserv\Apache2\php4\extensions\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określenoego modułu.

I tak dla każdej biblioteki poza gd2, która jak pisałem wcześniej działa smile.gif
erix
Przekopiowałeś wszystkie pliki z katalogu php/dlls do C:\windows\system32\?
<AnDy/>
Cytat(erix @ 10.02.2007, 19:21:16 ) *
Przekopiowałeś wszystkie pliki z katalogu php/dlls do C:\windows\system32\?

Niestety nie pomogło. Dalej jest to samo sad.gif
Dla pewności zrobiłem wszystko od nowa, całą instalacje. Niestety błąd wyświetla się dalej sad.gif Biblioteki nie są ładowane. Ciekawe czemu w takim razie gd2 się ładuje ....
erix
Cytat
extension_dir = "C:\Webserv\Apache2\php4\extensions\"

Może to przez slasha na końcu?

U siebie, gdy miałem PHP4, to było bez slasha i działało.

Cytat
Do obsługi MySQL ściągnąłem biblioteki php_mysql.dll i php_mysqli.dll. Skopiowałem je do katalogu extensions dla php oraz do Windows/system32

Spróbuj jeszcze ściągnąć pełną instalkę w zipie.
<AnDy/>
Cytat(erix @ 10.02.2007, 21:09:30 ) *
Może to przez slasha na końcu?

U siebie, gdy miałem PHP4, to było bez slasha i działało.
Spróbuj jeszcze ściągnąć pełną instalkę w zipie.

Wyrzucenie slasha niestety nie pomogło sad.gif
Ściągnąłem nowe źródła php 4 z snaps.php.net dorzuciłem tez komplet bibliotek PECL z tego samego źródła.
Skopiowane... restart .... i ..... efekt jak poprzednio sad.gif
erix
Zainstaluj binarki: http://www.php.net/downloads.php
<AnDy/>
Źródełka ściągnąłem i zabieram się za ponowną instalacje.
Poniżej zamieściłem wycinek error_log Apache z restartu i wywołania pliku zawierającego funkcje połączenia do bazy oraz phpinfo i gd_info
Trochę dziwnie wyglądają te ścieżki do rozszerzeń .. dwa slashe to raczej o jednego za dużo.

Kod
[Sat Feb 10 22:14:21 2007] [notice] Apache/2.0.59 (Win32) php/4.4.4 configured -- resuming normal operations
[Sat Feb 10 22:14:21 2007] [notice] Server built: Jul 27 2006 15:55:03
[Sat Feb 10 22:14:21 2007] [notice] Parent: Created child process 4108
php Warning:  Unknown(): Unable to load dynamic library 'C:\\Webserv\\Apache2\\php4\\extensions\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
php Warning:  Unknown(): Unable to load dynamic library 'C:\\Webserv\\Apache2\\php4\\extensions\\php_mysql.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
php Warning:  Unknown(): Unable to load dynamic library 'C:\\Webserv\\Apache2\\php4\\extensions\\php_mysqli.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
[Sat Feb 10 22:14:23 2007] [notice] Child 4108: Child process is running
[Sat Feb 10 22:14:23 2007] [notice] Child 4108: Acquired the start mutex.
[Sat Feb 10 22:14:23 2007] [notice] Child 4108: Starting 250 worker threads.
File 'c:\mysql\share\charsets\?.conf' not found (Errcode: 2)
Character set '#9' is not a compiled character set and is not specified in the 'c:\mysql\share\charsets\Index' file
[Sat Feb 10 22:14:26 2007] [error] [client 127.0.0.1] php Warning:  mysql_pconnect() [<a href='function.mysql-pconnect'>function.mysql-pconnect</a>]: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client in C:\\Webserv\\Apache2\\htdocs\\stronki\\info.php on line 2
File 'c:\mysql\share\charsets\?.conf' not found (Errcode: 2)
Character set '#9' is not a compiled character set and is not specified in the 'c:\mysql\share\charsets\Index' file
[Sat Feb 10 22:14:26 2007] [error] [client 127.0.0.1] php Warning:  mysql_select_db() [<a href='function.mysql-select-db'>function.mysql-select-db</a>]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\\Webserv\\Apache2\\htdocs\\stronki\\info.php on line 3
[Sat Feb 10 22:14:26 2007] [error] [client 127.0.0.1] php Warning:  mysql_select_db() [<a href='function.mysql-select-db'>function.mysql-select-db</a>]: A link to the server could not be established in C:\\Webserv\\Apache2\\htdocs\\stronki\\info.php on line 3
[Sat Feb 10 22:33:27 2007] [notice] Parent: Received shutdown signal -- Shutting down the server.
[Sat Feb 10 22:33:27 2007] [notice] Child 4108: Exit event signaled. Child process is ending.
[Sat Feb 10 22:33:28 2007] [notice] Child 4108: Released the start mutex
[Sat Feb 10 22:33:29 2007] [notice] Child 4108: Waiting for 250 worker threads to exit.
[Sat Feb 10 22:33:29 2007] [notice] Child 4108: All worker threads have exited.
[Sat Feb 10 22:33:29 2007] [notice] Child 4108: Child process is exiting
[Sat Feb 10 22:33:29 2007] [notice] Parent: Child process exited successfully.
erix
Cytat
Źródełka ściągnąłem

To ściągasz w końcu źródła czy biny?

Bo mam wrażenie, że pisząc źródła masz na myśli skompilowane pliki.

Cytat
Trochę dziwnie wyglądają te ścieżki do rozszerzeń .. dwa slashe to raczej o jednego za dużo.

Są zaescapowane.

Spróbuj jeszcze raz zainstalować jak Ci napisałem i mógłbyś jeszcze na phpfi rzucić swój php.ini.
<AnDy/>
Ściągnąłem PHP4.4.4 Windows Binaries spakowane zipem... przeinstalowałem serwer i nic dalej to samo...

Problem rozwiązałem w sposób może mało elegancki, ale skuteczny.
Ściągnąłem XAMPP 1.5.5 - zainstalowałem i działa.... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.