Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP_AUTH
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kris_
Czy da się "wylogowac" PHP_AUTH bez ponownego wyswietlanie okna z hasłami?
DeyV
Cytat
Rozdział 16. Autoryzacja HTTP w php
Zarówno Netscape Navigator jak i Internet Explorer opróżnią bufor autoryzacji po otrzymaniu od serwera kodu 401. Można w ten sposób wylogowanić użytkownika i zmusić go do ponownego wysłania nazwy użytkownika i hasła. Tej metody można użyć do wylogowania użytkownika po określonym czasie lub stworzenia przycisku "Wyloguj".  
kris_
Wiem czytalem to. Wtedy pojawi sie tablica z ponownym logowaniem. A ja chce wylogowac kogos i nie pokazywac mu tablicy ponownego logowania.
DeyV
[php:1:90468cd656]<?php
header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');
?>
HTML STRONY
[/php:1:90468cd656]
Nie sprawdzałam, ale powinno działać, i nie pojawia sie logowanie (któe jest przeciez wywoływane przez header('WWW-Authenticate: Basic realm="Testowy system autoryzacji"');
kris_
niestety to tez nie dziala.
Jezeli ponownie wejdziesz na strone z ktorej niby cie wylogowalo to nie zapyta Ciebie o haslo
Nie pomagaja tez rzeczy w stylu:
[php:1:55154ba056]<?php
unset($_SERVER['PHP_AUTH_USER']);
unset($_SERVER['PHP_AUTH_PW']);
?>[/php:1:55154ba056]
i wszystko razem ;)
adwol
Cytat
Nie sprawdzałam, ale powinno działać, i nie pojawia sie logowanie (któe jest przeciez wywoływane przez

I jak to niby miałoby działać? Jak przeglądarka dostaje 401 to żąda od użytkownika podania loginu i hasła i tyle. Żadna strona nie jest wypisywana.

W obecnej chwili (HTTP 1.1) nie da się wylogować przy użyciu tego typu autoryzacji (RFC2616, 15.6).
kris_
thx to samo wydawalo mi sie po przeczytaniu dokumentacj, ale myslalem ze moze ktos ja madrzej czytal odemnie. Ciekawe jak to jest ze umiesz rozwiazac wiekszosc moich problemow i nie tylko moich. Dzieki za pomoc i chyle czoła przed twoja :idea:
tongue.gif
DeyV
Co racja to racja.
Tyle tylko, że sam nagłówek header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');, nie poprzedony informacją o tym ze ma być to związane z autoryzacją, nie wywołuje żadnej akcji przegladarki. Oczywiście nie wylgowoywuje również.
Przepraszam za wprowadzenie w bład.
Cytat
Ciekawe jak to jest ze umiesz rozwiazac wiekszosc moich problemow i nie tylko moich. Dzieki za pomoc i chyle czoła przed twoja  

Popieram z całym przekonaniem. Adwol - regularnie pokazujesz mi jak wiele jeszcze można sie dowiedziec i nauczyć, za co jestem bardzo wdzięczny - czasem łatwo zapomnieć o tem jak duże możłiwości wciąz jeszcze kryje ten język.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.