Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload plików wraz z formularzem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
astropanic
Witam,
Jak rozwiązujecie sprawę uploadu obrazka ?
Mam na myśli następujacy scenariusz:

User wypelnia formularz rejestracji w jakims serwisie spolecznosciowym, oczywiscie jak na dzisiejsze czasy nastalo isnieje tam pole typu FILE do zamieszczenia swojego zdjecia. To jest proste. Od teraz sprawa sie komplikuje: Co zrobic z poprawnie uploadowanym zdjeciem w wypadku gdy user zle wypelnil dane ? Zwracam mu formularz logowania ponownie razem z opisem bledow ktore popelnil podczas wypelniania, ale co ze zdjeciem ?
W wypadku, gdyby sie poprawnie zarejestrowal, utworzylbym w bazie danych nowy rekord reprezentujacy tego wlasnie usera a w katalogu ze zdjeciami utworzyl plik nrusera.jpg. Problem w tym ze jeszcze nie wiem jaki user bedzie mial numer. Myslalem o trzymaniu zdjecia gdzies tymczasowo, ale nie mam pomyslu gdzie.

Kolejny scenariusz:
Piszesz sklep internetowy dla sredio sprytnego uzytkownika koncowego.
Klient podczas ustalania specyfikacji zazyczyl sobie mozliwosc dodania trzech zdjecdo jednego produktu z poziomu panelu administracyjnego. Co zrobic gdy przy formularzu uploaduje wszystke trzy zdjecia, ale nie wypelni wymaganych pol opisujacych produkt ?.

Mam nadzieje ze obrazowo przedstawilem problem. Generalnie chodzi o przechowywanie tymczasowe na serwerze uploadowanych zdjec, w celu pozniejszego polaczenia ich ze stosownymi rekordami w bazie (lub porzuceniu ich po okreslonym z gory czasie)

Pozdrawiam i czekam na pomysly
misiek172
zdjęcia są przechowywane podczas uploadu w folderach tymczasowych PHP, takich jak tmp. Musisz utworzyć takie foldery z odpowiednimi uprawnieniami zapisu.
astropanic
Ja rozumiem jak dziala upload zdjec, chodzi mi o to zeby odciazyc usera od ponownego uploadu zdjecia na serwer przy koniecznosci ponownego wypelnienia tego samego formularza

Pozdrawiam
e1n
Z tego co mi wiadomo w php mozna sprawdzic nazwe pliku tymczasowo trzymanego w cachu servera.
Cos w stylu

1. <?php
  2. $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika'][tmp_name'] ;
  3. // gdzie tmp_name to istniejaca opcaj w superglobalnej tablicy
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.