Witam,
Jak rozwiązujecie sprawę uploadu obrazka ?
Mam na myśli następujacy scenariusz:
User wypelnia formularz rejestracji w jakims serwisie spolecznosciowym, oczywiscie jak na dzisiejsze czasy nastalo isnieje tam pole typu FILE do zamieszczenia swojego zdjecia. To jest proste. Od teraz sprawa sie komplikuje: Co zrobic z poprawnie uploadowanym zdjeciem w wypadku gdy user zle wypelnil dane ? Zwracam mu formularz logowania ponownie razem z opisem bledow ktore popelnil podczas wypelniania, ale co ze zdjeciem ?
W wypadku, gdyby sie poprawnie zarejestrowal, utworzylbym w bazie danych nowy rekord reprezentujacy tego wlasnie usera a w katalogu ze zdjeciami utworzyl plik nrusera.jpg. Problem w tym ze jeszcze nie wiem jaki user bedzie mial numer. Myslalem o trzymaniu zdjecia gdzies tymczasowo, ale nie mam pomyslu gdzie.
Kolejny scenariusz:
Piszesz sklep internetowy dla sredio sprytnego uzytkownika koncowego.
Klient podczas ustalania specyfikacji zazyczyl sobie mozliwosc dodania trzech zdjecdo jednego produktu z poziomu panelu administracyjnego. Co zrobic gdy przy formularzu uploaduje wszystke trzy zdjecia, ale nie wypelni wymaganych pol opisujacych produkt ?.
Mam nadzieje ze obrazowo przedstawilem problem. Generalnie chodzi o przechowywanie tymczasowe na serwerze uploadowanych zdjec, w celu pozniejszego polaczenia ich ze stosownymi rekordami w bazie (lub porzuceniu ich po okreslonym z gory czasie)
Pozdrawiam i czekam na pomysly