Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wymiana danych między serwerami w SOAP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cancer
Witam!

Mój problem wygląda następująco:

Mam dwa serwery www (apache) i dwie bazy danych w dwoch roznych miejscach w kraju i potrzebuje napisac jakas aplikacje ktora wymienialaby dane miedzy nimi. Konkretnie chodzi mi o to ze jakis skrypt A z serwera glownego A (do ktorego zainstalowanych modulow ja nie mam dostepu, bo to serv gdzies w GER) co jakis czas musi wyciagnac dane z bazy za pomoca jakiegos skryptu B z serwera B (baza nie jest wyciagnieta na zewnatrz). Myslalem o zastosowaniu SOAP tyle ze o ile sie orientuje (bo nigdy wczesniej tego nei stosowalem) to wymaga on obiektowki czyli serwera z conajmniej PHP5.
Niestety na serwerze A (glownym) jest PHP4 sad.gif, tylko na serwerze B jest php5.

Moja prosba: Niech mi ktos poradzi co w takim przypadku najlepiej zrobic i jak to wogole zrobic?questionmark.gif Help me please!

Dodam tylko ze o ile sie doczytalem na razie na necie to mozna to niby zrobic poprzez odpowiednio spreparowany naglowek http i poprzez gniazdo (np fun. fsockopen) wywolac zdlanei skypt na drugim serwerze, tyle ze ja nie wiem w jakisposob to wsyztsko powiazac sad.gif
e1n
Z tego co sie orientuje to nuSOAP (taka biblioteczka do obslugi kilenta servera web servisu) jest napisana w php 4 jeszcze i z wykorzystaniem obiektowosci tej z php4 .Wiec nie widze przeszkod zebys z niej skorzystal, w necie jest multum tutoriali jak sie obchodzic z owa biblioteczka .
Pozdrawiam
cancer
no tak też już czytałem i z tego co wyczytałem to jest znowu problem z nusoap pod php5? Najlepiej bylby chyab samemu zredagowac naglowek i po tcp albo ssl wyslac go do serwera, tylko nie wiem dokladnie jak taki naglowek poprawnie zredagowac aby soap obsluzyc tez... Wie ktos? Moze jakis sprawdzony link?
e1n
Problem z NuSOAP pod php5 jest taki ze nazwa klasy soapclient wystepuje w php5 i w nuSOAP wystarczy w nu soap
zmienic ta nazwe na np soapclient2 i juz po klopocie , mi to zajelo ok 3 min.

Pozdrawiam.
P.S. A co do transportu SOAP po przez inne protokoly to na stronie Microsoftu widzialem kiedys jakis artykul .
Jabol
Jest jeszcze PEAR::SOAP, który działa zarówno pod php4 jak i php5. Ma też opcje transportu przez smtp i jakieś jeszcze protokoły (nie wczytywałem się dokładnie, widziałem tylko pobieżnie).
e1n
PEAR::SOAP'a szczerze nie polecam, dokumentacja jest po prostu skapa, zeby nie powiedziec ze nie ma jej wcale.
Dodatkowo ma w porownaniu z nuSOAP naprawde przecietne mozliwosci .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.