Ostatnio coś kombinowałem z frameworkami a właściwie czymś w 50 % podobnym do frameworków no ale niektóre zasady zostały zachowane. Podczas analizy kodu przypomniałem sobie o istnieniu panelu administracyjnego... Więc wysuwa się pytanie (albo i nie... trochę pokrętne rozumowanie a jego opis jeszcze bardziej)
Czy w aplikacjach MVC tworzy się typowy panel administracyjny czy wykonuje to się w troszkę inny sposób np w newsach pokazuje się link do akcji ( tylko dla admina ) 'Napisz newsa' :?:
Jeżeli nawet tworzycie jakieś tam PA to tworzycie drugi front controller który ładuje akcje tylko dla admina czy korzystacie z `index.php` ... standardowego kontrolera :?:
Przy okazji chciałbym spytać o prawa dostępu do akcji i różne grupy użytkowników. Ja stworzyłem sobie tabele w której mam zapisane każde prawdo dla całej grupy lub dla akcji ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie...
CREATE TABLE `rules` ( `user_group_id` int(6) DEFAULT NULL, `action_id` varchar(6) DEFAULT NULL, `rule` tinyint(1) NOT NULL ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin2;
Wtedy jeszcze miałem zrobioną tabele z akcjami i grupami użytkowników ... na razie szukam innych rozwiązań... ale spytać nie zawadzi
Wiem że z dnia na dzień zadaje coraz głupsze (trudniejsze) pytania no ale wynika to z pragnienia wiedzy