Sabudda
23.03.2007, 17:41:49
Witam,
Na mojej stronie użytkownicy mogą do siebie wysyłać wiadomości. Chciałbym aby skrypt sprawdzał (w bazie) (np. co 15 sekund) czy pojawiła się nowa wiadomość. Jeśli tak niech wyświetli "jest nowa wiadomość". Chodzi tu o to, aby, jeśli np użytkownik czyta długi artykuł i ktoś do niego napisze wiadomość, to niech mu się wyświetli, że dostał wiadomość (bez przeładowywania strony).
Dziękuję za pomoc
kwiateusz
23.03.2007, 18:57:59
i co mamy Ci taki napisać? zainteresuj sie advAjax badz innym frameworkiem do ajaxa i pisze jak bedziesz miał jakieś problemy to pomożemy, ale na pewno nikt tego za Ciebie nie napisze... chyba ze za odpowiednią opłata
yaro
23.03.2007, 20:14:32
myślenie nie boli. spróbuj coś napierw sam napisać. jak będziesz miał problemy z kodem to zawsze ktoś pomoże. wykorzystanie np. advAjaxa jest przecież bardzo proste. weź sie do roboty, napewno coś Ci wyjdzie.
powodzenia
Sabudda
24.03.2007, 10:30:06
i mniej więcej o to mi chodziło, jakiś punkt zaczepienia - advAjax, gotowego kodu nie chcę i wiem, że pewnie i tak bym nie dostał. Zresztą, napisanie czegoś samemu sprawie większa satysfakcje
skowron-line
24.03.2007, 12:09:06
@Sabudda poszukaj na forum bo pamietam ze ktos prezentowal taki wlasnie skrypt ktory sprawdzal w bazie czy sa nowe wpisy i jak byly to wyskakiwal komunikat. tylko zanic niemoge sobie przypomniec kto to pokazywal
yaro
24.03.2007, 12:34:06
Wykorzystaj setInterval() - wykonuje jakąś czynność co określiny czas. podaje sie ten czas w milisekundach.
Bo advAjax jak dobrze pamiętam to nie ma wbudowanego takiego mechanizmu (moge sie mylić).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.