Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: $row['tytul'] w <tittle> ?!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mis-pas
Mam mały problem... Mianowicie mam plik index.php a w nim taką linijke:

1. <?
  2. if ($_GET['page'] && file_exists('pages/' . $_GET['page'] . '.php') && strpos($_GET['page'], '../') === false)
  3. include 'pages/' . $_GET['page'] . '.php';
  4. else
  5. require"news/show.php";
  6. ?>

I jeśli wejde w np. w taki link index.php?page=display&id=399 czyli w pliku display wyświetla się coś z id 399. I problem polega na tym iż w tym pliku display mam tytuł artykułu tj.:

1. <?php
  2. echo '<h3>' . $row['tytul'];
  3. if(($row['typ'] >= 5) and ($row['typ'] != 15) and ($row['typ'] != 20) and ($row['typ'] != 21)) { echo "(niezweryfikowane)"; }
  4. echo '</h3><div align="center">';
  5. ?>

I moje pytanie: Jak zrobić aby tytuł tego artykułu po wejściu w niego wyświetlał się w tytule strony na pasku przeglądarki czyli w <tittle> questionmark.gif

Z gory dzieki za każdą pomoc!
skowron-line
no to chyba
  1. <?php
  2. echo $row['title'];
  3. ?>

musisz wstawic w sekcji <head /> w tagach <title>
mis-pas
Nie wiem czemu ale nie działa questionmark.gif wpisałem w <tittle> i w index.php i w display.php .. questionmark.gif questionmark.gif
devnul
  1. <?php echo $row['tytul']; ?>

teraz bedzie dzialac - kolega sie zapedził i nie zauwazył polskiego nazewnictwa pół w bazie
mis-pas
hehe.. ja wlasnie to zauważyłem i od razu wpisałem tytul zamiast tittle... Dlaczego to nie działa? Hmm.. moze dlatego ze ten tytul jest w pliku display a nie w index i dlatego.. Moze trzeba ten tytul trzeba bezposrednio wyciagnac z bazy??

Powiem jeszcze ze ten tytul jest w tabeli stuff....
Hacker
i dlatego rozdziela się prezentację od logiki aplikacji... (zastosuj może szablony)
mis-pas
Hmm.. Może jaśniej?
devnul
moze pokaż więcej kodu bo ja tu nie widze nigdzie tagu title do którego chcesz wstawić swój tytuł

a o szablonach możesz poczytać np tutaj
mis-pas
OK! Spakowałem pliki index.php i display.php

http://s003.wyslijto.pl/index.php?file_id=...405162441644268

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i zmodyfikować kod lub pomóc mi to zrobić byłbym dozgonnie wdzięczny...
Pozdrawiam
skowron-line
kolega zapomnial ze to sie z bazy wyciaga i trzeba jeszcze przed wypisaniem zrobic selecta

chyba ze masz selecta w plikach ktore dodajesz
devnul
i wszystko jasne - kod bardzo brzydko spłodzony a w title odwołujesz się do elementu który jest tworzony dopiero po wywołaniu display - sugeruje przebudować kod i skorzystać z np smarty lub innego systemu szablonów - link w poscie wyrzej

//edit: nie zapomniał tylko sądził że szablon znajduje się ie w pliku index php a gdzies w tym z display - ale jak widać się mylił winksmiley.jpg
mis-pas
Kurka ja tego nie pisałem i chce to teraz zmodyfikować żeby ten tytuł był w tittle... Może ktoś to zmodyfikować ? Prosze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.