Otóż mam w tabeli menu. Kolumna poz odpowiada za pozycję linka w menu, np:
O nas -> ma poz. 1
Link2 -> poz. 2
i tak będzie wyświetlane menu. Chce żeby klient mógł sobie ustawiać te linki jak chce. Oczywiście nie powinno być tutaj żadnego problemu.
Głównym problemem jest wyświetlanie odsyłaczy, które mają przesuwać. [dół] odpowiada za przesuwanie w dół linka o 1 poziom, ale z nim nie ma problemu, natomiast głównym problemem jest przesuwanie w górę.
Otóż warunek:
<?php if($r[poz]<$ile_menu){ $goras=$r[poz]+1; $gora = "<a HREF="?a=przenies&move=up&id=$r[id]&poz=$goras">[góra]</A>"; } ?>
nie chce działać mi. Nie rozumiem tego. Może jakiś zrobiłem błąd. $ile_menu pobiera ilość wierszy. Jeżeli ostatni numer wiersza będzie równy pozycji to nie wyświetla linku przesuwania do góry. Dlatego sprawdzam czy pozycja jest mniejsza od ilości wierszy i jeżeli tak to wyświetlam ten link. Ale tutaj nie działa.
np. mam 5 wierszy
poz. 1 < 5 -> ok, wyświetlam link
poz. 2 < 5 -> ok, wyświetlam link
poz. 3 < 5 -> ok, wyświetlam link
poz. 4 < 5 -> ok, wyświetlam link
poz. 5 < 5 -> nie, już nie ma tej opcji
podaje pełny kod:
<? include 'config.php'; $a=$_GET[a]; if($a==""){ if($r[poz]>1){ $dols=$r[poz]-1; $dol = "<td><a HREF="?a=przenies&move=down&id=$r[id]&poz=$dols">[dół]</A></TD>"; } if($r[poz]<$ile_menu){ $goras=$r[poz]+1; $gora = "<a HREF="?a=przenies&move=up&id=$r[id]&poz=$goras">[góra]</A>"; } } } ?>
Może wiecie jak to naprawić? Z góry dziękuję.