Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] upload zdjęć w ajaxie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
MitS
Witam!

chciałbym zrobić uploader zdjęć w ajaxie lecz niestety nie wiem nawet jak mam sie za to zabrać.
Chodzi o to że chcę mieć formularz w którym wybieramy fote z dysku i od razu po wybraniu foty chciałbym by fota sie zuploadowała i do baz danych dodało się kilka rzeczy (nazwe zmienioną nazwę pliku, link do zdjecia, rozszerzenie).

Ma ktoś pomysł ?
może kawałek kodu w ajaxie ?

ps. dodam że mam juz uploadowanie ale niestety w samym php to czy do ajaxa to sie przyda czy nie ?
kwiateusz
lezy tu jeszcze obok świeży topic o uploadzie w ajaxie, i nie da sie tak uploadować... poszukaj a dowiesz sie czemu... było to poruszane setki razy
MitS
Ja rozumiem że nie ma czegoś takiego jak samo uploadowanie exclamation.gif

chodzi mi zaś o iframe ...
w oddzielnym pliku mam skrypt w php który robi upload.
lecz chciałbym ajaxem to wywołać i np. zapisac to do bazy
pawel_
nie rozumiem co za problem....
robisz
  1. <form action="plik.php" method="post" enctype="multipart/form-data" target="nazwa_iframe">...</form>
  2. <iframe id="nazwa_iframe" src="plik.php"></iframe>

i po sprawie.... w plik.php masz standardowa obsluge uploadu i zapisu do bazy.
jezeli chcialbys np zrobic jeszcze komunikat to robisz w plik.php:

1. <script type="text/javascript">
  2. alert('Upload OK!');
  3. </script>

sa jeszcze inne bardziej wyrafinowane sposoby, typu pokazanie div'a z komunikatem, ze wszystko jest dobrze (w pliku z formularzem masz div'a i skrypt ktory ma pokazac komunikat, a w plik.php masz parent.funkcja_do_pokazywanie_txt() i po sprawie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.