Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PDO] przeskoczenie do konkretnej lini w tabeli wyniku
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
elektrrrus
Witam forumowiczów.
Zacząłem od zera pisać coś w rodzaju cms-a(portal dla mojej klasy) i wkyorzystuje w nim PDO. Jedną z możliwości jest zakładanie przez wszytskich zajerestrowanych swojej strony w ramach portalu. Gdy mam na przykład 20 zajerestrowanych osób, wyświetlam indeks ich stron podzielony na 2 części. Na pierwszej wyświetla od 0-10, drugiej 11-20. Wyświetlanie tej drugiej strony realizowałem poprzez zapytanie SELECT do bazy, przesunięcia wskaźnika danych funkcją mysql_data_seek() i potem wyświetlenie kolejnej 10 pętla for. Teraz przy przepisywaniu tego mechanizmu z użyciem PDO mam problem. Nie potrafię znaleźć jakiegoś odpowiednika funkcji mysql_data_seek() w PDO. Czy coś takiego wogóle istnieje? Jeśli nie, mam pewnien pomysł obejścia tego, może niezbyt elegancki, ale chyba działający poprawnie. Otóż na pierwszej stronie tego indeksu normalne wyświetlenie 10 odnośników do podston pętą for. Na drugiej zaś najpierw 10 iteracji wyniku polecenia SELECT w pętli for tak sa sucho, bez przypisania do jakiejś zmiennej przeznaczonej do wyświetlenia, i potem kolejne 10 już z przygotowaniem do wyświetlenia. Nie wiem czy ma to jakiś większy sens, ale w każdym razie działa. W zwiazku z tym chciałbym prosić forumowiczów o jakieś wskazówki na ten temat, może jednak istnieje 'coś' w PDO co by umożliwiało szybki przeskok do danego miejsca w wyniku zapytania. Może istnieje jakiś ładniejszy sposób... Do głowy na początku przyszło mi jeszcze wykonywanie zapytań po id wpisów w tabeli , ale to odpada ze względu na sortowanie alfabetyczne.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.,
Ludvik
Po co pobierasz dane, które nie są Ci potrzebne? Nie lepiej ograniczyć zbiór wyników w zapytaniu? W ten sposób marnujesz pamięć potrzebną na przechowanie wyniku zapytania.
Sedziwoj
Dodam tylko abyś zobaczył co robi LIMIT w zapytaniu SQL (poszukaj w dokumentacji lub na forum)
elektrrrus
No cóż, dokumenatacja mysql dobra rzecz... Dotąd znałem tylko LIMIT z jednym argumentem, teraz już z dwoma. Dzięki za naprowadzenie. Swoją drogą, chociaż teraz już czysto z ciekawości, czy takie przesuwania wskaźnika na aktualną linę tabeli w PDO jest wogóle możliwe(chociaż teraz sam nie widzę większego sensu istnienia czegoś takiego...)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.