Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularze i warunki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
riddick1
mam taki problem chciałbym zrobić że mam formularz, potem mam dwa takie kwadraty i pod spodem rejestruj, to potrafię zrobić, nie wiem tylko jak zrobić że jak będzie zaznaczony pierwszy kwadrat opcja wyślij będzie dostępna, jeżeli drugi kwadrat opcja wyślij będzie nie dostępna, a jeżeli nic to też opcja wyślij będzie nie dostępna.
Zajec
JavaScript, zdarzenie "onClick" oraz sprawdzenie wartości "checked" checkboxa oraz odpowiednia zmiana wartości "disabled" dla przycisku wysyłającego.
riddick1
dzięks coś wyskrobałem ale nie wiem czy dobrze, i nie potrafię zrobić pewnej rzeczy:PP

1. <input type="radio" name="marek" value="wartość" />Tak
  2. <input type="radio" name="marek" value="wartość" checked="checked" />Nie
  3. <input type="submit" name="submit" value="rejestruj" disabled="disabled" />
  4. </form>
  5. <script language="JavaScript">
  6. function sprawdzenie()
  7. {
  8. var adres=document.formularz.submit.value
  9. var adres2=document.formularz.marek.value
  10. if (adres2 = true)
  11. { } // tutaj trzeba że jeżeli jest kółeczko tak jest zaznaczone to żeby przycisk rejestruj był dostępny tongue.gif ale nie wiem jak to wsadzić tu biggrin.gif
  12.  
  13. }
atomek4
Może tak:

1. <script language="JavaScript">
  2. function sprawdzenie()
  3. {
  4. if (document.formularz.marek[0].checked ==true)
  5. {
  6. document.formularz.wysylka.disabled = false;
  7. }
  8. else
  9. {
  10. document.formularz.wysylka.disabled = true;
  11.  
  12. }
  13.  
  14. }
  15. <form name="formularz">
  16. <input type="radio" name="marek" value="tak" onclick="sprawdzenie();" />Tak
  17. <input type="radio" name="marek" value="nie" onclick="sprawdzenie();" />Nie
  18. <input type="submit" name="wysylka" value="rejestruj" disabled="disabled" />
  19. </form>

Trochę pozmieniałem, ideę już masz, możesz ją teraz dostosować do swoich potrzeb.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.