Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload plików na serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pojas
Witam!

Zastanawiam się nad działaniem systemu wiadomości w ramach portalu i pojawił się problem bezpieczeństwa.
Otóż wiadomości mają jakieś załączniki, wgrane formularzem, zapisane najpierw w tymczasowym folderze na serwerze (np. jako php117.tmp ) które potem przenoszone do odpowiedniego folderu np. files/pojas/losowe_id_nazwa_pliku.jpg. Aby zabezpieczyć się przed dostępem z sieci do tego pliku mogę wykorzystać htaccess, a przed dostępem "sprzed biurka serwera"? Nie mam pomysłu hmm..., bo konwertowanie pliku binarnego do bazy mysql jest bez sensu prawda?
Wracając do tych plików tymczasowych: one są kasowane z chwilą wygaśnięcia jakiejś tam sesji?

Może zagalopowałem się z tą myślą? Może muszę być poprostu pewny serwerowni i tyle?
thornag
Przed administratorem mozesz zabezpieczyc sie tylko pewnoscia ze jest uczciwy smile.gif
neuromancer
Tak czy siak admin może wejść w twój katalog na serverze i zobaczyć co tam masz.
pojas
więc admin może wszytko, bo dodatkowo ma dostęp do źródła kodu - szkoda, że php nie jest kompilowalne.
-SaraniS-
Może to paranoja winksmiley.jpg ale przed Adminem możesz się zabezpieczyć tylko stawiając własny serwer u siebie w domu (najlepiej w kasie pancernej i nie podłączony do Internetu winksmiley.jpg ) i samemu będąc na nim Adminem :]

Ale jak zabezpieczysz się przed sobą?.. tongue.gif

Adminom po prostu user musi ufać i nie ma rady winksmiley.jpg Choć z rozmów z adminami, wszyscy zarzekają się, że są pod tym względem kryształowi winksmiley.jpg (ISP dla ~1500 userów i tyleż kont ftp na serwerze)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.