Civil
5.08.2007, 12:36:20
Witam - mam pytanie czy jest coś takiego jakoś możliwe (jeżeli to pytanie jest głupie to proszę mnie wyśmiać), że mamy <form> i w zależności od tego jaki submit się w tym formie wciśnie jest inna akcja (action=costam.php)?
joebezucha
5.08.2007, 15:04:52
moze spróbuj tak
<form action="" method="GET"> <input type="text" name="x" value="blaaa"/> <input type="submit" onclick="this.form.action='akcja1.php'" value="Submit1"/> <input type="submit" onclick="this.form.action='akcja2.php'" value="Submit2"/>
gekon
5.08.2007, 22:59:24
Ludzie po to input na atrybut name żeby go używać. Wstawiasz dwa submity, z różnymi wartościami dla name i na serwerze w zależności od tego, który się pokaże robisz co tam chcesz.
joebezucha
6.08.2007, 14:01:55
ja to wiem:) ale zauważ ze w pytaniu kolega chce zeby formualrz był wysyłany do innego skryptu, a być może na zupełnie inny adres. Zerknij też jakie tagi ma ten temat - dotyczy kodu po stronie przeglądarki
Wiec sie tak nie oburzaj:)
gekon
7.08.2007, 11:02:46
Tylko po co, iść do celu okrężną drogą? Po stronie serwera też można przekierować "do innego skryptu". Poza tym Civil chciał żeby go poprawić, jeżeli się myli.
best-two
29.10.2007, 17:49:03
Można też pobrać np. $_POST['value_submit']; i coś takiego wykombinować
<?php
if($_POST['value_submit']=='home'){}
?>
lub
<?php
switch($_POST['value_submit']){
case "home":
break;
}
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.