Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <form> z dwoma różnymi akcjami
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Civil
Witam - mam pytanie czy jest coś takiego jakoś możliwe (jeżeli to pytanie jest głupie to proszę mnie wyśmiać), że mamy <form> i w zależności od tego jaki submit się w tym formie wciśnie jest inna akcja (action=costam.php)?
joebezucha
moze spróbuj tak

1. <form action="" method="GET">
  2. <input type="text" name="x" value="blaaa"/>
  3. <input type="submit" onclick="this.form.action='akcja1.php'" value="Submit1"/>
  4. <input type="submit" onclick="this.form.action='akcja2.php'" value="Submit2"/>
  5. </form>
gekon
Ludzie po to input na atrybut name żeby go używać. Wstawiasz dwa submity, z różnymi wartościami dla name i na serwerze w zależności od tego, który się pokaże robisz co tam chcesz.
joebezucha
ja to wiem:) ale zauważ ze w pytaniu kolega chce zeby formualrz był wysyłany do innego skryptu, a być może na zupełnie inny adres. Zerknij też jakie tagi ma ten temat - dotyczy kodu po stronie przeglądarki

Wiec sie tak nie oburzaj:)
gekon
Tylko po co, iść do celu okrężną drogą? Po stronie serwera też można przekierować "do innego skryptu". Poza tym Civil chciał żeby go poprawić, jeżeli się myli.
best-two
Można też pobrać np. $_POST['value_submit']; i coś takiego wykombinować
  1. <?php
  2. if($_POST['value_submit']=='home'){}
  3. ?>

lub
  1. <?php
  2. switch($_POST['value_submit']){
  3.  
  4. case "home":
  5.  
  6. break;
  7. }
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.