Jestem zmuszony zrobić upload plików do serwisu za pośrednictwem tradycyjnego formularza. Muszą to być pliki typu TXT, DOC, XLS, PPT i pliki graficzne.
Problem polega na wg mnie dość dużym niebezpieczeństwie przechowywania takich plików. Pomijając już kwestię, ze ktoś może wgrać plik zawirusowany (tutaj wymiękam już na starcie

O ile z plikami graficznymi w zasadzie nie ma problemu (sprawa często gesto opisywana na forum) to z innymi typami mam problem.
Póki co jestem w stanie sprawdzić czy ktoś nie podmienił rozszerzenia pliku - np wrzucił plik tekstowy ze zmienionym rozszerzeniem JPG.
Ale to nadal nie załatwia sprawy.
Proszę, pomóżcie to jakoś rozwiązać.
Właściwie to sam już nie jestem pewien jakie są niebezpieczeństwa (wydaje mi się, że jest ich dość dużo i że nie ze wszystkich zdaję sobie sprawę). Jeśli takowe są (np. czy można uruchomić skrypt PHP lub EXE lub jakiś inny na serwerze z pośrednictwem plików DOC, XLS, TXT lub PPT) to jak je wyeliminować?
Ew. mogę zrezygnować z TXT, ale co z innymi typami?
Zastanawiam się nad odczytywanie zawartości, np. za pośrednictwem funkcji file() tylko czego szukać? jakich treści? <??> ? czy tylko tego czy czegoś jeszcze.
Będę wdzięczny za podpowiedzi w tej kwestii.