Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysq] Czytanie Z bazy licencji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zaba12
mam taki kod, lecz on nie dziala wywala mi bład ;/

1. <?php
  2. $licka = "SELECT * FROM licencja_fc WHERE key='$kk'";
  3. $r = mysql_query ($licka);
  4. if(mysql_num_rows($r)==0) {echo '<table><tr><td>Niestety Nie ma takiej Licencji w systemie</td></tr></table>'; }
  5. else {
  6. echo '<b>Informacje dotyczace twojej licencji</b></center><Br>Licencja Została Znaleziona W Bazie, Możesz Przejść Do Następnego Kroku Insta
    lacji.'
    ;
  7. echo '<form action="install3.php" method="POST"><input type="text" name="Do Kroku 3"></form>';
  8. }
  9. ?>

a kod błedu to

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/*/domains/*/public_html/lic2.php on line 13Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/*/domains/*/public_html/lic2.php on line 14Niestety Nie ma takiej Licencji w systemie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Prym
dość prosta sprawa: skoro zapytanie zwraca ci 0 odpowiedzi wiec nie mozesz sie odwolac do fetcha bo zwróci blad najpierw musisz sprawdzic ilosc odpowiedzi potme tworzyc tablice. innymi słowy linijka z mysql_fetch_array wstaw DO IF tam gdzie piszesz o istnieniu licencji. tak wogle to poniewaz jak rozumiem jest to wycinek kodu wiec ciezko powiedzic cos wiecj jedno jest pewne jesli chcesz sprawdzic czy cos jest w bazie to wystarczy ci SELECT COUNT(*) FROM .... i odebrac to przy pomocy mysql_result(mysql_query(....),0) wtedy jak masz wynik 0 to nie ma tego w bazie takie zapytanie z COUNT to mniejsze obciązenie beaazy bo nie musi zwracac wszystki wierszy i ich zawartosci a jedynie ilosc wystapien.

Mam nadzieje ze jasno napisalem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.