Cytat(john_doe @ 2.11.2007, 15:23:17 )

yo, pewnie masz jeszcze oprócz tych dwóch pól jakieś ID, które samo sie inkrementuje czy coś w tym stylu .
Musisz dać values ('', xxxxx,xxxxx) i przedtem tez i bedzie git
Witam ponownie,
Tak, baza zawiera znacznie wiecej pol, jednak dla przejrzystosci zmienilem kod tak, jakby mialo sie dodawac tylko kilka wartosci.
Pierwszym polem jest `polozenie` z autoinkrementacja.
I teraz mialem napisac, co chodzi, a co nie - gdyby nie to, ze teraz blad dotyczy pierwszego zapytania sql (w kodzie, ktory podalem chodzilo o drugie zapytanie). Pierwsze zapytanie zwyczajnie tworzy tabele i jest to CTRL+C / CTRL+V z dumpa sql-a, znaczy sie wyeksportowalem baze do pliku tekstowego i wycialem odpowiednie wpisy tworzace interesujaca mnie tabele. Jedynie nazwe tabeli zmienilem, bo ma byc ona co chwila inna (tak, tak) - i to jest odpowiedz do poprzednika, ktory pytal sie, skad biore $tablename. A wiec $tablename biore poprzez zlaczenie przedrostka i aktualnej daty, wiec zadne GETy, POSTy itd

A powyzsza czesc skryptu to inicjalizator calej zabawy, w tym wlasnie bazy danych. Z tym, ze wlasnie przestala mi chodzic czesc tworzaca tabele w bazie, bardzo to dziwne.
Moze wrzuce blad, jaki teraz dostaje:
Query Error : You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''polozenie' int(6) NOT NULL auto_increment, 'aktywna' tinyint(1) NOT NULL, '' at line 2
I nie mam pojecia, jak sprawdzic, o co chodzi (moze jakies sugestie, jakis parser albo cokolwiec co da mi clue) ?
Linijka kodu odpowiadajaca powyzszemu to:
<?php
$sql_01="CREATE TABLE IF NOT EXISTS `$tablename` (
'polozenie' int(6) NOT NULL auto_increment,
'aktywna' tinyint(1) NOT NULL,
?>
Czyzby chodzilo o to, ze nie mozna wpisywac rekordu czesciowo, jesli pola maja ceche NOT NULL (czyli ze chcac wpisac jedna wartosc trzeba i tak sie przemeczyc i wpisac wszystkie 30 pol, czy ile tam tego mam) ? Jesli tak - to by sie zgadzalo, ze moj "skrot" byl batem na samego siebie, bo gdybym nie skracal, wszystko chodziloby.
Tylko o co teraz chodzi z tym bledem przy tworzeniu tabeli w bazie ?
Baza otwarta i wybrana (use), dalej nie mam pojecia, w czym rzecz.
Macie jakies pomysly ?
Dziekuje