Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Sumowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ManiQu
Witam.
Chciałem napisac taki skrypcik, który zsumuje punkty wszystkich użytkowników gdzie ally_name = LOL. Myślałem, że jedno zapytanie wystarczy ale nie. Wyświetla tylko punkty 1 użytkownika. Najprawdopodobniej trzeba użyć pętli while a ja się na pętlach zbytnio nie znam. Troche czytałem, ale nic do rzeczy. Tutaj zapytanie:
  1. <?php
  2. $maq = doquery("SELECT points_points FROM {{table}} WHERE ally_name='LOL' ORDER BY `ally_name`","users",true);
  3. $las = $maq['points_points'];
  4. $sss = number_format($las);
  5. echo "$sss";
  6. ?>

Z góry dzięki.
kossa
$maq = doquery("SELECT sum(points_points) FROM {{table}} WHERE ally_name='LOL' ORDER BY `ally_name`","users",true);

i bez pętli smile.gif

a jak byś chciał pętlę to użyj while ale wtedy musisz sumować w php a mysql szybciej to zrobi no i nie musisz już nic w php pisać, żadnego dodawania

Łukasz
ManiQu
biggrin.gif
Dałem i wynik to 0. A jak daje $las = $maq to wynik jest 1.
Wez sprobuj to jakos zmodyfikowac biggrin.gif
  1. <?php
  2. $maq = doquery("SELECT sum(points_points) FROM {{table}} WHERE ally_name='LOL' ORDER BY `ally_name`","users",true);
  3. $las = $maq;
  5. echo "$sss";
  6. ?>
kevinsz
Może dobrze byłoby nazwać wynik sumowania w zapytaniu winksmiley.jpg

1. <?php
  2. $maq = doquery("SELECT sum(points_points) as suma FROM {{table}} WHERE ally_name='LOL' ORDER BY `ally_name`","users",true);
  3. $las = $maq['suma'];
  5. echo "$sss";
  6. ?>
ManiQu
Dzieki wielkie biggrin.gif Jestes boski ;]
kossa
wystarczyło dać $las = $maq[0]; ale to były już podstawy podstaw więc nie pisałem smile.gif

Łukasz
ManiQu
a jeszcze jedno, jak zrobic aby sumowane byly pkty tylko np 50 osob
PawelC
opcja limit w zapytaniu sql
np.
  1. <?php
  2. select * from tabela limit=30
  3. ?>
pillot
  1. <?php
  2. $maq = doquery("SELECT sum(points_points) as suma FROM {{table}} WHERE ally_name='LOL' ORDER BY `ally_name` LIMIT 50","users",true);
  3. $las = $maq['suma'];
  5. echo "$sss";
  6. ?>
ManiQu
thx za pomoc ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.