Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Did you mean?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adam Nowak
Witam,
temat zakładam z ciekawości - nie potrzeby winksmiley.jpg

Tak więc: zastanawiam się jak w PHP rozwiązać kwestię stworzenia Did you mean? - co możemy znaleść np. na Google.com czy iStockphoto.com
Znalazłem dwie funkcje, które mogą się tu okazać pomocne: levenshtein" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz soundex" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jednakże pozostaje pytanie w jaki sposób (wydajny sposóB) porównywać dzisiątki/setki tysięcy zwrotów?
cicik
Cytat(Adam Nowak @ 24.11.2007, 18:27:54 ) *
jednakże pozostaje pytanie w jaki sposób (wydajny sposóB) porównywać dzisiątki/setki tysięcy zwrotów?

Dużo pamięci, dużo procesorów, dużo serwerów, dużo serwerowni plus algorytm wyszukiwania najdłuższego wspólnego podciągu.
Fishu
jeżeli używasz mysql to była chyba taka opcja ale nie jestem pewny
  1. SELECT * FROM `baza` LIKE `słowo`

Ponieważ 'LIKE' wybiera podobne wyrażenia więc jeśli używasz mysql to chyba będzie pasować, ale nie jestem pewny.
NoiseMc
Bardzo ciekawa rzecz, nie wiedzialem ze PHP ma zaimplementowana taka ciekawostke. Na pewno kiedys sie przyda smile.gif
batman
Poczytaj o aspell, a raczej pspell (tak to się nazywa w PHP 5). Jest nawet funkcja, która zwraca tablicę sugerowanych słów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.