lectric
5.12.2007, 12:19:45
Witam,
Tworze zmienna $_SESSION['test'] = '123';
Przez chwilę jest ok zmienna trzyma wartość lecz po chwili zostaje utracona.
Tworzę jeszcze raz tą samą zmienną z identyczną wartością i jest ok cały czas.
Co się dzieje ? Dodam że taka sytuacja przytrafia mi się tylko na jednym z kont hostingowych. Wszędzie indziej + localhost jest ok.
nospor
5.12.2007, 12:26:20
czy w kodzie masz zmienna $test? Jesli tak, to pewnie na tamtym serwerze masz wlaczone register_globals i ci ta $test rozwala test z session
lectric
5.12.2007, 13:08:14
Nie mam drugiej zmiennej która by zastąpiła zmienna sesyjną. W konfiguracji serwera gdzie wszystko chodzi ok jest włączone register_globals oraz w konfiguracji serwera gdzie gubi zmienną jest też włączone register_globals.
franki01
5.12.2007, 19:26:37
Mialem podobny problem i nie doszedlem co konkretnie bylo powodem, ale prawdopodobnie serwer nie zapisywal poprawnie danych sesji niektorych userow, a czasami nawet kasowal cale sesje.
lectric
6.12.2007, 23:53:42
Znalazłem w necie taką informację :
"Wyjątki - Uwaga
! Jeśli masz problem z prawidłową obsługą sesji przez Twoją aplikacjie (gubienie sesji) zgłoś się odrazu do AMM opisując problem i wskazując jak to przetestować.
W niektórych szczególnych wypadkach prawidłowe trzymanie sesji przez aplikacje wymaga interwnecji ustawienie opcji na serwerze przez Administratora poza przestrzenią usera. "źródłoJakie opcje należy ustawić w takim razie ?
session.save_path ?
franki01
7.12.2007, 16:55:24
W .htaccess wpisz na przyklad:
Kod
RewriteEngine On
php_value session.save-path /home/user/nazwa_usera/sessions/
Chociaz czasami caly serwer moze byc popsuty i wtedy to zadnego katalogu moze poprawnie nie zapisywac danych.
lectric
7.12.2007, 17:54:46
Powinno byc: session.save_path
Tak czy siak, dalej źle
franki01
7.12.2007, 20:40:26
Czyli chyba serwer zle pracuje. Moze napisz na jakim serwerze miales/masz ten problem i podaj wersje PHP i Apache. Naglowki z wersjami od mojego serwera, gdzie ten blad byl wygladaja tak:
Kod
Server: Apache/2
X-Powered-By: PHP/5.2.4
PS Ten znaczek sie zrobil bo Shift'a chyba zle wcisnalem

Nie zauwazylem tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.