Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gubienie zmiennych sesyjnych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lectric
Witam,

Tworze zmienna $_SESSION['test'] = '123';

Przez chwilę jest ok zmienna trzyma wartość lecz po chwili zostaje utracona.
Tworzę jeszcze raz tą samą zmienną z identyczną wartością i jest ok cały czas.

Co się dzieje ? Dodam że taka sytuacja przytrafia mi się tylko na jednym z kont hostingowych. Wszędzie indziej + localhost jest ok.
nospor
czy w kodzie masz zmienna $test? Jesli tak, to pewnie na tamtym serwerze masz wlaczone register_globals i ci ta $test rozwala test z session
lectric
Nie mam drugiej zmiennej która by zastąpiła zmienna sesyjną. W konfiguracji serwera gdzie wszystko chodzi ok jest włączone register_globals oraz w konfiguracji serwera gdzie gubi zmienną jest też włączone register_globals.
franki01
Mialem podobny problem i nie doszedlem co konkretnie bylo powodem, ale prawdopodobnie serwer nie zapisywal poprawnie danych sesji niektorych userow, a czasami nawet kasowal cale sesje.
lectric
Znalazłem w necie taką informację :

"Wyjątki - Uwaga exclamation.gif! Jeśli masz problem z prawidłową obsługą sesji przez Twoją aplikacjie (gubienie sesji) zgłoś się odrazu do AMM opisując problem i wskazując jak to przetestować.

W niektórych szczególnych wypadkach prawidłowe trzymanie sesji przez aplikacje wymaga interwnecji ustawienie opcji na serwerze przez Administratora poza przestrzenią usera. "

źródło

Jakie opcje należy ustawić w takim razie ?

session.save_path ?
franki01
W .htaccess wpisz na przyklad:

Kod
RewriteEngine On

php_value session.save-path /home/user/nazwa_usera/sessions/

Chociaz czasami caly serwer moze byc popsuty i wtedy to zadnego katalogu moze poprawnie nie zapisywac danych.
lectric
Powinno byc: session.save_path

Tak czy siak, dalej źle sad.gif
franki01
Czyli chyba serwer zle pracuje. Moze napisz na jakim serwerze miales/masz ten problem i podaj wersje PHP i Apache. Naglowki z wersjami od mojego serwera, gdzie ten blad byl wygladaja tak:

Kod
Server: Apache/2
X-Powered-By: PHP/5.2.4

PS Ten znaczek sie zrobil bo Shift'a chyba zle wcisnalem smile.gif Nie zauwazylem tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.