Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacje bitowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zimi
czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć dlaczego kod
  1. <?php
  2. $a = 1<<31;
  3. echo decbin($a).'<br>';
  4. $a >>= 1;
  5. echo decbin($a);
  6. ?>

produkuje takie wyjście:
10000000000000000000000000000000
11000000000000000000000000000000
będę wdzięczny
dr_bonzo
  1. <?php
  2. $a = 1<<31;
  3. echo $a . " | " . decbin($a).'<br>';
  4. $a >>= 1;
  5. echo $a . " | " . decbin($a).'<br>';
  6. ?>

i juz jasne?

a licznby z 1ka na przedzie, w systemie U2 (uzupelnieniowym do 2ch) to liczby ujemne

wiec 1<<31 to -2mld
a (1<<31 >> 1) to -2mld/2, czyli -1mld

edit: widocznie php uzywa http://en.wikipedia.org/wiki/Bitwise_opera...rithmetic_shift
zimi
jasne, jasne, dzięki... a ja frajer myślałem że jak używam operatora przesunięcia bitowego to przesunę bity... a nie będę dzielił i mnożył przez 2... biggrin.gif:P dopiero teraz jak zajrzałem do manuala zauważyłem:
Cytat
Przesuwa bity w zmiennej $a o $b kroków w prawo (każdy krok znaczy "podzielone przez dwa").

mimo że przed napisaniem posta patrzyłem też na opis tych operatorów ;/
jeszcze raz dzięki
dr_bonzo
No bo przesuwanie bitow to ogolnie mnozenie i dzielenie przez 2. Ale gdy dochodzimy do granicy zakresu obliczen to sie "magia" dzieje smile.gif
zimi
super, ale...
jak chcesz sobie pomnożyć coś przez 2 to mnożysz sobie to przez 2 a nie przesuwasz o bit (zazwyczaj przynajmniej),
a jak chcesz się przesunąć o 1 bit to co masz zrobić oprócz magicznej protezy...?
dla mnie jest dość jasne że jak używasz operatorów bitowych to chcesz operować na maskach etc. a nie wykonać mnożenie... bo jest to w kodzie mało przejrzyste etc. w ogóle bezsensu
wg mnie jedynie słusznym rozwiązaniem na przesunięcie bitowe jest przesunięcie bitowe "Logical shift" wypisane w linku który podałeś
a problem z tego co zauważyłem pojawia się tylko gdy integer ma wartość ujemną i "chcesz dzielić" przez potęge dwójki
w C to samo co w PHP
niezrozumiałe jest to dla mnie...

PS. jak chcesz się położyć do wyra (tak jak ja teraz po zabawie z bitami) to się kładziesz, a nie stawiasz łóżka pionowo żeby być "położonym względem łóżka"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.