Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak obsłużyć dużą ilość danych w formularzu?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hmd
Hello,
mój pierwszy post smile.gif

Mam prosty formularz, w którym m.in. wybiera się kategorie, docelowo będzie ich sporo (kilkaset), pobierane są z bazy MySQL. Obecnie (dla celów testowych) jest w formularzu select, każda kategoria to <option>. Ale takie rozwiązanie przy większej liczbie chyba nie będzie działać.

Czy są jakieś "standardowe" sposoby rozwiązania tego problemu? Szukałem po forum i necie, ale nie znalazłem niczego.
kossa
Wręcz przeciwnie, będzie działać smile.gif Dlaczego nie miało być działać?! Pytanie tylko jak wszystko rozplanujesz i rozmieścisz na stronie aby było wygodne w korzystaniu przez użytkownika.

Łukasz
starach
Może jeszcze pomyśleć o serializowaniu pobranych kategorii ( cache ),
lub całego wygenerowanego pola <select> co powinno skrócić czas potrzebny na wykonanie skryptu
wlamywacz
A ja sądzę aby to zrobić w taki sposób. Dodatkowe pole z nazwą podkategorii np. zwierzęta i itemy koty,psy itp. Użytkownik w pierwszym selecie wybiera podkategorie a do drugiego za pomocą ajaxa ładujesz odpowiednie itemy. W ten sposób będzie wygodniej dla użytkownika.
hmd
Dzięki za odpowiedzi.

Cytat(orglee @ 30.01.2008, 20:06:54 ) *
Może jeszcze pomyśleć o serializowaniu pobranych kategorii ( cache ),
lub całego wygenerowanego pola <select> co powinno skrócić czas potrzebny na wykonanie skryptu

Cacheowanie to koniecznie smile.gif

Cytat(wlamywacz @ 30.01.2008, 20:42:53 ) *
A ja sądzę aby to zrobić w taki sposób. Dodatkowe pole z nazwą podkategorii np. zwierzęta i itemy koty,psy itp. Użytkownik w pierwszym selecie wybiera podkategorie a do drugiego za pomocą ajaxa ładujesz odpowiednie itemy. W ten sposób będzie wygodniej dla użytkownika.

Też o tym myślałem, ale (co nie jest jeszcze ustalone) co, jakbym nie miał podkategorii?

Rezygnując nieco z pierwotnego zamysłu, jest jeszcze rozwiązanie takie: użytkownik przegląda sobie kategorie i jak znajdzie właściwą to tam obok znajdzie linka np. "Dodaj towar do tej kategorii". Ale chyba to nie jest ładne rozwiązanie.
Moli
Zrob w select podział na litery. Czyli np.
Kod
A
aaaa
aaaaa
aaaaaa
B
bbbb
bbbbb
bbbbbb
itp.
hmd
Cytat(Moli @ 31.01.2008, 08:58:03 ) *
Zrob w select podział na litery. [...]

Jeżeli dobrze rozumiem - najpierw selectem i poleceniem substring wyciągnąć wszystkie pierwsze litery (+distinct) kategorii, a potem jak użytkownik wskaże np. "C", to używając ajaxa pobierać kategorie dla danej litery (tutaj chyba LIKE trzeba by użyć)? Czyli to byłoby naśladowanie sytuacji z kategoriami i podkat. No i cacheowanie koniecznie, bo LIKE nie jest chyba zbyt szybkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.