Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Przycinanie" tekstu przed i po zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spit
Cześć,
Jestem w trakcie robienia wyszukiwarki na stronie. Mam taki problem, że chcę wyświetlić część tekstu (powiedzmy po 100 znaków) przed i po konkretnej zmiennej (tutaj $txt). Szczerze mówiąc kompletnie nie mam pomysłu, jak to zrobić. Ktoś ma jakieś sugestie?
qrees
Cytat(spit @ 8.02.2008, 23:25:20 ) *
Cześć,
Jestem w trakcie robienia wyszukiwarki na stronie. Mam taki problem, że chcę wyświetlić część tekstu (powiedzmy po 100 znaków) przed i po konkretnej zmiennej (tutaj $txt). Szczerze mówiąc kompletnie nie mam pomysłu, jak to zrobić. Ktoś ma jakieś sugestie?

A co chcesz wyświetlać, jak tekst występuje kilka razy?
andrew1985
O ile dobrze zrozumiałem .... : http://pl2.php.net/manual/pl/function.substr.php
nowotny
Najpierw za pomocą strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual określ pozycje tekstu ze zmiennej w tekście źródłowym...
Potem za pomocą substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wytnij tekst z zakresu strpos()-50,strpos()+50...
spit
Chyba nie wyjaśniłem do końca smile.gif Mam coś takiego:
Kod
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. [b]$mojazmienna[/b] Curabitur velit ipsum, pulvinar a, commodo at, tristique elementum, enim. Phasellus in elit. Aliquam erat volutpat.
I chcę obciąć tekst tak, żeby zostało po sto znaków z lewej i prawej strony od "$mojazmienna'. Dodam, że zmienna zawsze znajduje się gdzie indziej, tj. w innej odległości od końca/początku.
nowotny
Ja zrozumiałem... biggrin.gif Rozwiązanie we wcześniejszym poście... winksmiley.jpg
sobstel
Cytat(nowotny @ 8.02.2008, 23:48:20 ) *
Ja zrozumiałem... biggrin.gif Rozwiązanie we wcześniejszym poście... winksmiley.jpg

W rzeczy samej ;-) Tylko nie uwzględniłeś jeszcze długości samego tekstu (w wycinaniu z prawej), czyli powinno być strpos()+strlen()+50...
nowotny
Cytat(sopel @ 9.02.2008, 00:16:58 ) *
W rzeczy samej ;-) Tylko nie uwzględniłeś jeszcze długości samego tekstu (w wycinaniu z prawej)

Wiem... to już zostawiłem splitowi do pokombinowania... winksmiley.jpg poza tym trzeba jeszcze uwzględnić warianty kiedy przed i po zmiennej jest mniej niż 50 znaków, itd...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.