Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP&MySQL] News
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hwao
Witam.
Na poczatke to mój pierwszy temat i nie wiem cyz go dobrze zamieściłem 8) jakby co prosze moderatorów o zachowanie spokoju winksmiley.jpg i przeniesienie go tam gdzie jego miejsce tongue.gif.

Problem 1:
- Jak wykonać szukanie w bazie danych kiedy ktos podaje wiecej niz 1 wyraz (jak sie szuka wiem ale jak daje wiecej niz 1 wyraz to nie "wyszukuje" dobrze);
Tablica:
Kod
INSERT INTO `news` ( `id` , `tytul` , `tresc` , `rysunek` , `data` , `autor` , `mail` , `tryb` )

Problem 2:-Jak najlepiej zrobic system komentarzy dla wybranego news'a (nie chodzi o kod tylko jakies "dobre" rozwiazanie);
-Ja chce zrobic tak ze kazdy news ma swoje id i zrobie osobna Tablice z komentarzami i zrobie wywowalnie tylko wtedy jezeli nr_komentowanego_news'a = nr_newsa czy to dobry pomysł, albo czy są lepsze :?: pzdr
*/ uzywalem szukaj i nic nie znalazlem */
menic
AD1. Spróbuj tak:[php:1:5ff0dee83e]<?php
$key = explode(' ', $_POST['key']);
$s = '%';
foreach( $key AS $v )
{
$s.= $v.'%';
}
$sql = "SELECT * FROM tabela WHERE pole LIKE '$s'";
//dalej normalnie postspujemy
?>[/php:1:5ff0dee83e]
Nie wiem czy o to ci chodziło, wiec troche strzelalem winksmiley.jpg
AD2. MAsz w bazie 2 tabele. Jedna z newsami, druga z komentarzami. Przy dodawaniu komentarza zapisujesz do jakiejs komórki np. id_news id newsa.
kicaj
ad 2) bylo ostatnio, sam komus pomagalem, poszukaj!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.