napisałem taką oto klasę, do filtrowania tekstu. W związku z tym, że dopiero zaczynam zabawę z OOP (w strukturalnym radzę sobie całkiem dobrze i czas podnieść poprzeczkę) mam do Was następujące pytania:
1. Czy klasa którą napisałem to nie pseudo oop? czy tak to powinno wyglądać (czy dobrze kombinuje)
2. Czy filtrowanie danych wchodzących do bazy (tryb 1) jest dobrym zabezpieczeniem przed atakami?
3. Już poza tym tematem, chodzi o smarty (z których tez korzystam), jak w innym obiekcie moge urzyć smarty, oraz jak w pliku inkludowanym urzyć smarty np. mam w głównym katalogu index.php (tu smarty działa ok), ale dołanczam do indexa plik z katalogu /includes/1.php i w tym pliku 1.php gdy prubuję uzyc szablonu, to nie działa (nie dolancza plikow tpl). smarty dolanczam w index. a po nim ten plik 1.php (mam nadzieje ze nie zamieszalem).
poniżej kod:
<?php class text { "type", "TYPE", "name", "NAME", "union", "UNION", "select", "SELECT", "delete", "DELETE", "modify", "MODIFY", "show", "SHOW", "NULL", "null", "NUL", "nul", "<", ">", "'", "/", " ", "&", "%", ";", ":", "*", "&", "?"); public $tekst; public $zmieniony; public function filter($tryb) { switch($tryb) { case '1': return $this->zmien_tekst_1(); break; case '2': return $this->zmien_tekst_2(); break; case '3': return $this->zmien_tekst_3(); break; } } private function show_tekst() { } private function zmien_tekst_1() { return $this->show_tekst(); } private function zmien_tekst_2() { return $this->show_tekst(); } private function zmien_tekst_3() { return $this->show_tekst(); } } $text=new text; ?>
pozdrawiam