Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obsługa żądań HTTP przez CGI
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
likemandrake
Witam

Posiadam konto na strony WWW w pewnej firmie hostingowej. Serwer tej firmy jest obsługiwany przez Apache i umożliwia korzystanie z CGI i PHP. Niestety jeśli chodzi o własną konfigurację apache, mogę tylko polegać na plikach .htaccess, a problem jest taki, że pod moje konto jest podpięte kilka domen.

Interesuje mnie, czy za pomocą CGI lub PHP jest możliwość obsługi wszystkich żądań jakie przyjdą na serwer. Chciałbym, aby dany skrypt zachowywał się jak pewnego rodzaju "Serwer WWW", tj. na podstawie nagłówka HOST wysłanego z przeglądarki przesłałbym odpowiednią stronę z "wirtualnego serwera".

Pozdrawiam
AxZx
da sie.
popatrz co zwraca $_SERVER - na tej podtawie serwuj odpowiednie dane.
likemandrake
Wiem co zwraca $_SERVER smile.gif

Może przedstawię na przykładach o co mi chodzi:

Wszystkie domeny wymienione poniżej są zarejestrowane dla tego samego adresu IP

Powiedzmy, że wywołujemy taki adres: http://domena1.pl/index.php?query_string

Przychodzi żądanie do serwera, tam w pliku .htaccess za pomocą mod_rewrite przepisuje żądanie do pliku, który ma zająć się tym jak i każdym innym żądaniem. Nazwijmy ten plik request.cgi.

Plik request.cgi musiałby zweryfikować co znajduje się w nagłówku Host i na podstawie podanego URLa sięgnąć po odpowiedni plik na serwerze i wysłać go do użytkownika, tutaj będzie to przetworzona zawartość skryptu php. Zdaży się jednak taka możliwość, że przyjdzie żądanie po obrazek i też go jakoś muszę wysłać.

Tak więc muszę w pliku request.cgi wysyłać odpowiedni nagłówek Content-type. Oczywiście trzeba zachować się odpowienio, gdy np. żądany plik nie istnieje na serwerze, dostęp do katalogu jest zabroniony, itp.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.