wpadłem na pomysł napisania klasy która generuje kod CSS, ale chwilkę później mój zapał ostudziło pytanie "Czy to się opłaca pisać i czy będzie wydajne?". Z takim pytaniem zwracam się do Was. Może ogólny zarys, co klasa będzie potrafiła:
- tworzenie całego css i wrzucanie go pomiędzy znaczniki <style> w kodzie strony, pisanie css do elementów na zasadzie uzupełnienia wartości style="",
- zmiana już istniejącego css (wczytanie css'a), czyli zmiana poszczególnych atrybutów itp,
- wszystko na wyrażeniach regularnych i tablicach przechowujących wartości.
No i po rozważeniu to na plus:
+ możliwość pisania swobodnie CSS, co za tym idzie elastyczność - dzięki dynamicznemu tworzeniu.
+ możliwość szybkiej zmiany już istniejącego pliku CSS
+ wszystko odbywa się po stronie serwera nie trzeba ciągle aktualizować/zmieniać całych plików CSS, a wydaje mi się to poręczne.
+ szybsza obsługa zmiany template strony z poziomu użytkownika, możliwość zmiany wszystkich np. kolorów na stronie (?)
Jeśli chodzi o minusy:
- żmudne tworzenie (!) np: (kod pisany na szybko).
<?php $css = new CssGenerator(); $css -> newClass("body"); $css -> setAttribute("body","background-color","#FF0000"); ?>
- szybkość obsługi i wpływ na generowanie się strony,
- czy to jest w ogóle potrzebne (?)(!),
- czy ma sens takie tworzenie xHTML/CSS z poziomu PHP - w sumie jeśli chodzi o to to istnieje xAJAX, czyli tworzenie JS z poziomu PHP
Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat, czy to ma sens i czy warto coś takiego pisać. Prosiłbym też o odniesienie się do moich za i przeciw

Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie na ten temat. Z góry dzięki