<?php /************************************** Klasa do obsługi mysql, stworzona przez Helid'a email: matinowakma@gmail.com Wszystkie prawa zastrzeżone. Licencja dla gry Night Racers. ***************************************/ class db { /** Połączenie mysql **/ private $polaczenie = ''; /** Baza danych **/ private $baza = ''; /** Indyfikator zapytania **/ private $zapytanie = ''; /** Ilość zapytań **/ public $queries = '0'; /** Ilość wystąpinoych błędów w zapytaniach **/ private $bledy = '0'; /** Konstruktor klasy Odpowiadajacy za połączenie **/ public function __construct($dbhost, $dbuser, $dbpass, $db) { if($this->polaczenie) { if(!$this->baza) { } } else { } }//koniec __construct /** Funkcja odpowiada za zapytanie. **/ public function query ($dbzapytanie) { $this->zapytanie = ''; if (!$this->zapytanie) { $this->bledy++; } else { $this->queries++; return $this->zapytanie; } } //end query /** * mostid - zwraca numer ID wygenerowny podczas ostatniej operacji dodowania rekordu */ private function mostid() { } //end mostid /** Automatyczne zamykanie połączenia z mysql **/ public function __destruct() { if(!$zamykanie) { } //end __destruct } private function error($zapytanie = '' ) { if($zapytanie == '' ) { echo '<br />Baza danych zwróciła komunikat o błędzie numer <b>' . mysql_errno() . '</b> i zawierającą błąd zapytania - <b><font color="red">' . mysql_error() . '</font></b><br />'; } else { echo '<br />Baza danych zwróciła komunikat o błędzie numer <b>' . mysql_errno() . '</b> i zawierającą błąd zapytania - <b>' . mysql_error() . '</b>.<br />Błąd wystąpił w zapytaniu : <b><font color="red">' . $zapytanie . '</b></font><br />'; } exit; } //end error(); /** Pobranie danego rekordu **/ public function fetcharray($zap) { if(!$fetch) { $this->bledy++; } else { return $fetch; } } //end fetchrow /** Zlicza ilość rekordów */ public function NumRows() { if(!$zlicz) { } else { return $zlicz; } } //end NumRows } ?>
Przykład użycia:
<?php /********************************** Test stweronika db napisanego przez Helid'a ***********************************/ include 'sql_drivers/mysql.php'; $db = new db( 'sql.boo.pl' , '%%%', '%%%', '%%%' );// % = moje dane $objResult = $db->query( 'SELECT * FROM users where login=`helid`' ); while($arrTab = $db->fetcharray($objResult)) { } ?>
I wygląda to tak, że wywala bug:
Wystšpił bug z zapytaniem.
Fatal error: Call to a member function fetcharray() on a non-object in /home/accounts_h/helid/public_html/game/ex.php on line 9
Demo na:
http://nightracers.pl/ex.php
Szukałem rozwiązań, ale nie znazłem, co jest źle?
UWAGA ODŚWIEŻYLEM SKRYPT, POPRAWIŁEM 1 BUG.