Nie wiem dlaczego, ale w trakcie czytania na myśl nasunęły mi się dwa wzorce, Budowniczy i Obserwator...
(ale zmęczony jestem, więc nie analizuję tego dokładniej, muszę w końcu wypocząć... ach ten remont)
Cytat(Cysiaczek @ 30.03.2008, 15:57:32 )

Pamiętaj, że przechowujesz tylko referencje do obiektów, więc nie jest to coś strasznego. Należy jedynie uważać z kopiami obiektów

Dlatego w PHP5 domyślnie jest przy przypisaniu referencja robiona. (można wywalić & jak używasz PHP5 [a masz public więc na pewno tak jest])
Do tego kopiowanie jest ciężkie jak są złożone zależności.
Tak myśląc jednak trochę, to Budowniczy trochę jest innego zastosowania... Ale jeśli te wartości się nie zmieniają, to ustawienie ich jest najlepszym rozwiązaniem. Natomiast jeśli są zmienne to można chyba użyć obserwatora, ale to jeśli jest potrzeba reakcji na zmianę...
W sumie to coś mi się wydaje, że można by było te wartości przekazać tamtemu budowanemu obiektowi, ale musiał bym się wczytać.
(I jak już wiele razy pisałem, nie przedstawiajcie swoich rozwiązań, przemyśleń, a to co macie zrobić. Mówię tak bo to problem jest do rozwiązania, a wielokrotnie już się zdarzało, że autor proponując rozwiązanie nie przedstawił tego dobrze. Tak więc piszcie co jest problemem, a potem co najwyżej swoją propozycję, bo jak nie wiemy co dokładnie mamy rozwiązać, ciężko coś doradzić. Tak jak czy to się zmienia, czy obiekty muszą wiedzieć o zmianie itp. itd, a niże w ogóle inaczej to rozwiązać? Dlatego dobry opis problemu jest tak ważny)