Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][eaccelerator] Pytań kilka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sniezny_wilk
Witam,

mam kilka pytań dotyczących eacceleratora smile.gif Pierwsze moje pytanie: czy znacie jakieś artykuły ilustrujące sposób użycia ? Przeglądałem już dokumentacje API, ale chciałbym zobaczyć jak to w kodzie wygląda. Rozumiem, że aby skorzystać z funkcjonalności API należy wywoływać odpowiednie funkcje. Ale co najbardziej opłaca się cache'ować? Całą stronkę, czy jej poszczególne elementy? Jak testować wydajność takiego eacceleratora i kodu napisanego pod jego API, jest jakiś soft który może to testować ? Będę wdzięczny za odpowiedź.
erix
Odświeżam. ;]

Cytat
It increases the performance of PHP scripts by caching them in their compiled state, so that the overhead of compiling is almost completely eliminated.

Cytat
Rozumiem, że aby skorzystać z funkcjonalności API należy wywoływać odpowiednie funkcje.

Najprostsze, to zainstalować i pozwolić mu działać. ;]
Po jakimś czasie od instalacji, poobserwuj, co masz w sekcji eAccelerator nt. ilości zbuforowanych skryptów.

A przyznam szczerze, że w jakiś inny sposób nie korzystałem z tego akceleratora - co serwer, to inny - przecież jest jeszcze Zend Optimizer, Turck MMCache... Kilka razy zdarzyło się, że nie było żadnej wzmianki na phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, że jakikolwiek jest albo np. SMF mi nie widział. ;P

Owszem, można coś się jeszcze pobawić, ale to już raczej dla konkretnych serwisów. Zresztą, na stronie projektu są opisane funkcje, z przykładami. ;]

To były moje 3 grosze. ;]
sniezny_wilk
Dzięki erix za info, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło smile.gif Tak mi właśnie to wyglądało, że wystarczy wrzucić i on sobie będzie bufforował co trzeba. Przeglądałem jego API, ale nie była tam jakiś konkretnych megapomocny (w moim przypadku) funkcji.. ale teraz się tak zastanawiam (czysto filozoficznie) czy takie zdanie (bo się z nim spotkałem) ma sens "Zoptymalizuj skrypt pod eaccelerator'a" - no ale co zoptymalizować skoro on sam bufforuje, chyba że w sensie wydawania mu konkretnych instrukcji. Choć z drugiej strony w tym co tworzę póki co nie widzę (lub nie mam pomysłu) jak wykorzystać API, zatem chyba pozwolę mu po prostu działać. smile.gif
erix
Ok - ale jeszcze raz zaznaczam - klient zechce przenieść serwis na inny serwer i wywali mu dziesiątki błędów, że funkcji eaccelerator_* nie znaleziono.

Domyślne ustawienia są zazwyczaj dobre.

Ostatecznie, możesz jakąś klasę abstrakcji akceleratora napisać, ale czy to ma sens...?
Z tego, co się orientuję, to najlepiej by było przejrzeć źródła SMF, bo on z tego na pewno korzysta. ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.