Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem do sql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
weisu
Witam, znów. Przejdę do rzeczy, skrypt wygląda tak oto:
  1. <?php
  2.  
  3. include('./inc/header.inc');
  4.  
  5. require_once ('./admin/mysql_connect.php');
  6.  
  7. $query = ('SELECT title, content FROM articles WHERE article_id = '$art_id'');
  8. $result = @mysql_query($query);
  9.  
  10. if($result){
  11.  
  12. while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
  13.  
  14. echo "<h1>$row[0]</h1>";
  15. echo "<div>$row[1]</div>";
  16.  
  17. }
  18.  
  19.  
  20. } else {
  21.  
  22. echo "Nie udało się wykonać zapytania";
  23.  
  24. }
  25.  
  26. include('./inc/footer.inc');
  27.  
  28.  
  29. ?>

Problem jest z tym, że błędu mi nie wywala, ale także nie wyświetlają się dane z bazy, co znowu źle robię?
nospor
nie znalazl ci rekordow. Pewnie warunek nie jest spelniony. daj se echo $query; i sprawdz czy masz takie zapytanie jakbys sie spodziewal
weisu
Otrzymuję: SELECT title, content FROM articles WHERE article_id = '$art_id'

Przy czym art_id podaje w adresie strony jako 1, nie powionna to być zamienione na 1 w momencie jak mi to wyświetla?

Właśnie o takie zapytanie mi chodzi, ma mi wybrać title i content z tabeli articles gdzie article_id ma być $art_id przy czym podaje że $art_id ma wartość 1. W tabeli jest artykuł z id 1..
czachor
  1. <?php
  2. $query = ('SELECT title, content FROM articles WHERE article_id = '' . $art_id . ''');
  3. ?>

Nie pchajcie ludzie zmiennych w cudzysłowia i apostrofy, bo to nie ma sensu. $art_id było wyświetlane, bo zmienne w '' nie są parsowane ale traktowane jako ciąg znaków.
nospor
'$zmienna' nie parsuje zmiennej
"$zmienna" parsuje zmienna
to sa podstawy obslugi stringow. czas to wkoncu zrozumiec

1. <?php
  2. $query = "SELECT title, content FROM articles WHERE article_id = '$art_id'";
  3. ?>

albo laczenie stringow:
  1. <?php
  2. $query = 'SELECT title, content FROM articles WHERE article_id = ''.$art_id.''';
  3. ?>

ps: i zrob cos dla mnie: poki co zakladaj tematy w dziale Przedszkole
weisu
Dzięki, pomogło. Ok, to idę do przedszkola winksmiley.jpg Trzeba zacząć od podstaw w końcu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.