Mam problem dość osobliwy pewnie na tą część świata. Potrzebuję wyświetlić chińskie znaki zakodowane w utf-8 za pomocą biblioteki GD lub Imagic.
Żadna z nich nie pozwala mi w tym momencie nawet zbliżyć się do tematu. Tekst który potrzebuję wyświetlić mam zapisany w pliku, nie wklejam go kod w żaden sposób, a plik na pewno jest dobrze zdefiniowany, bo kiedy używam do wyświetlenia html chinskie krzaki są wyświetlone poprawnie.
Przykładowe kody:
1 IMagick, jakiś tutorialowy. zmieniłem tylko kodowanie i tekst, który jest pobierany z pliku
<?php $image = new Imagick(); $draw = new ImagickDraw(); $pixel = new ImagickPixel( 'gray' ); $image->newImage(800, 75, $pixel); $pixel->setColor('black'); //$draw->setFont('fonts/ch.ttf'); $draw->setFontSize( 30 ); $image->annotateImage($draw, 10, 45, 0, $text); $image->setImageFormat('png'); ?>
2. GD
<?php $im = imagecreatetruecolor(400, 20); $white = imagecolorallocate($im, 238, 238, 238); $black = imagecolorallocate($im, 21, 21, 21); imagefilledrectangle($im, 0, 0, 399, 29, $black); $font = 'fonts/ch.ttf'; imagettftext($im, 14, 0, 10, 16, $white, $font, $text); imagepng($im); imagedestroy($im); ?>
Dzięki
x_O