Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wstawić klasę do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
simon186
Chciałbym do zmiennej zawierającą kod formularza w htmlu dodac fck editora.

Moja zmienna wygląda tak

Kod
$add .= '<form method="POST" action="" enctype="multipart/form-data">Tytuł:<br><input type="text" name="title" value="'.$_POST['title'].'"><br>Tekst:<br>'.FCK.'<br>
<input type="radio" name="zajawka_on" value="1" id="radio_1" onClick="sprawdz()"> Czy ma być dodana zajawka z pola "zajawka"?<br>
...

W miejscu FCK chcialbym wstawic FCKeditor który wywoływany jest przez takie zapytanie:

Kod
$oFCKeditor->Create();

Jak mogę wstawic to zapytanie do zmiennej tak aby w dalszej czesci wszystko poprawnie sie wyswietlalo a nie wywalalo blad z class'ą
.radex
$oFCKeditor = 'FCK';

o to chodzi ?
kopix
Mógłbyś to troszkę dokładniej opisać....
simon186
ok jasne opisuje dokladniej. Po ustawieniu w skrypcie

Kod
$oFCKeditor->Create();

czyli jak rozumiem wywolaniu klasy, na stronie pojawia mi sie FCKeditor. Problem polega na tym ze nie moge tego ustawic dokladnie w miejscu w ktorym chce i musze to dokleic do $add ktora pozniej gdzies jest wyswietlana. Nie wiem jak to mam dodac. Probowalem wielu mozliwosci jak:

Kod
$add .= '<form method="POST" action="" enctype="multipart/form-data">Tytuł:<br><input type="text" name="title" value="'.$_POST['title'].'"><br>Tekst:<br>'.$oFCKeditor->Create().'<br>
<input type="radio" name="zajawka_on" value="1" id="radio_1" onClick="sprawdz()"> Czy ma być dodana zajawka z pola "zajawka"?<br>
...

ale niestety za kazdym razem mialem blad klasy jakies

Mam nadzieje ze teraz to wyglada bardziej zrozumiale
.radex
O ile rozumiem:

możesz to przechwycić a następnie zrobić na kodzie to co chcesz.

http://pl.php.net/manual/pl/ref.outcontrol.php
simon186
a mozna prosic o jeszcze jakas podpowiedz, rozumiem ze to $oFCKeditor->Create(); mam jakby sprawic zeby efekt tego sie gdzies zapisal a pozniej przez kolejna funkcje to uaktywnic?
kopix
a mógłbyś napisać jaki błąd klasy ci wyświetla w przydatku tej twojej próby bezpośredniego wstawienia tego?
Crozin
Zamień sobie w kodzie klasy:
  1. <?php
  2. public function Create()
  3. {
  4. echo $this->CreateHtml() ;
  5. }
  6. ?>
na
  1. <?php
  2. public function Create($echo = true)
  3. {
  4. if($echo)
  5. echo $this->CreateHtml() ;
  6.  
  7. return $this->CreateHtml();
  8. }
  9. ?>
I gdy chcesz przypisać to co jest zwracane do zmiennej bez wyświetlania tego:
  1. <?php
  2. $var = $oFCKeditor->Create(false);
  3. ?>
simon186
Catchable fatal error: Object of class FCKeditor could not be converted to string in /home/michalk/domains/gkstudio.eu/public_html/wiklinowe/admin/contents_add.php on line 159

dzieki radex, link pomogl ustawilem to tak

1. <?php
  2.  
  3. $oFCKeditor = new FCKeditor('text');
  4. $oFCKeditor->BasePath = 'fckeditor/';
  5. $oFCKeditor->Width = 600;
  6. $oFCKeditor->Height = 320;
  7. $oFCKeditor->Value = $_POST['text'];
  8. $oFCKeditor->Create();
  9.  
  10. $fck = ob_get_contents();
  11. ?>

Nie wiem czy poprawnie ale wazne ze dziala, dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.