Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyswietlanie danych z bazy MySQL za posrednictwem PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
siwy__
Witam
Na wstepie chcialem zaznaczyc ze sa to moje poczatki w PHP a juz zaczely sie pewne klopoty
Mam taki problem Napisalem funkcje ktora rysuje mi tabele (dni tygodnie poczawszy od dnia dziesiejszego i 20 do przodu) w funkcji godzin (od 08:00 do 18:00 co 30 minut) cala tabela podzielona jest na komorki Kazda komorka to okreslona godzina w danym dniu Teraz chcialem zrobic tak aby poownac danr jakie sa wpisane w bazie z tym kazda komorka mojej wyrysowanej tabeli, tzn zeby sprawdzal czy dana data i godzina znaduje sie w bazie Jesli tak to ma zrobic link na tej komorce i zaznaczyc ja na zielono a jak nie to zostawic ja bez zmian Problem polega na tym ze sprawdza mi tylko jedna date (jeden rekord z tabeli)Jak zrobic zeby sprawdzal mi cala tabele Pewnie wynik z bazy ( w moim przypadku row=mysql_fetch_array($rezultat) winksmiley.jpg powinienem umiesci w petli zeby wykonal sie kilka razy ale jak zastosuje petle to albo rysuje mi kilka razy kazdy wiersz albo cala tabele Moze ktos ma jakis pomysl jak rozwiazac ten problem Poniezej zamieszczam moj skrypt:
  1. <?
  2.  
  3. //Połączenie z bazą. 
  4. $host="localhost"; // Nazwa hosta.
  5. $db_user="root"; // Nazwa użytkownika - MySQL.
  6. $db_password="krasnal"; // Hasło do bazy.
  7. $database="sluzba_zdrowia"; // Nazwa bazy.
  8. $connection=@mysql_connect($host,$db_user,$db_password) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  9. $db=@mysql_select_db($database,$connection) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  10.  
  11. $wynik=("select * from godzinypracy ");
  12. $rezultat=mysql_query($wynik); 
  13.  
  14. row=mysql_fetch_array($rezultat);
  15.  
  16. echo"<table align=center border=1 bgcolor=#CCCCFF ><tr> <td>Data/Godzina</td>";
  17.  
  18. for ($i=0; $i<=20; $i++){
  19.  
  20. $a=date("Y m d ",strtotime("+$i days",time()));
  21.  
  22. $b=date("w ",strtotime("+$i days",time()));
  23.  
  24. switch($b){
  25. case 0 : $b="<font color=red>ND"; break;
  26. case 1 : $b="PN"; break;
  27. case 2 : $b="WT"; break;
  28. case 3 : $b="ŚR"; break;
  29. case 4 : $b="CZ"; break;
  30. case 5 : $b="PT"; break;
  31. case 6 : $b="SO"; break;
  32. }
  33. echo "<td align=center width=30 height=50>".$a.$b. "</td>";
  34.  
  35. }
  36.  
  37. echo "</tr>";
  38.  
  39. echo "<tr>";
  40. $d='08:00';
  41. echo "<td align=center width=20 height=20 bgcolor=#CCCCFF>$d</td>";
  42.  
  43. for ($i=0; $i<=20; $i++){
  44. $c=date("Y-m-d",strtotime("+$i days",time()));
  45.  
  46. if ($row['DzienTygodnia']==$c && $row['08_00']=='1'){
  47.  
  48. echo "<td bgcolor=green><b><a href=http://localhost/~test/insert.php?time=$d&date=$c><font color=green>RR</a></b></</font></td>";
  49. }
  50.  
  51. else{
  52. echo "<td bgcolor=#CCCCFF>&nbsp</td>";
  53.  
  54. }
  55. }
  56. echo "</tr>";
  57.  
  58. echo "<tr>";
  59.  
  60. $d='08:30';
  61. echo "<td align=center width=20 height=20 bgcolor=#CCCCFF>$d</td>";
  62.  
  63. for ($i=0; $i<=20; $i++){
  64. $c=date("Y-m-d",strtotime("+$i days",time()));
  65.  
  66. if ($row['DzienTygodnia']==$c && $row['08_30']=='1'){
  67.  
  68. echo "<td bgcolor=green><b><a href=http://localhost/~test/insert.php?time=$d&date=$c><font color=green>RR</a></b></</font></td>";
  69. }
  70.  
  71. else{
  72. echo "<td bgcolor=#CCCCFF>&nbsp</td>";
  73.  
  74. }
  75. }
  76. echo "</tr>";
  77. echo"</table>";
  78. ?>
nevt
prosze ująć kod php w odpowiednie znaczniki bbcode [ php ] i [ /php ] (bez spacji przy nawiasach oczywiście). inaczej bedę musiał zamknąć temat.
Mlodycompany
robisz sobie zapytanie gdzie data = $data i godzina = $godzina a potem dajesz $row = mysql_fetch_array($zapytanie); i w danej komorce wyswietlasz dane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.