Problem mam z technika stosowania szablonow(w czystym php).
Mam mala strone strasznie zle napisana, chcialem sie wziac i zrobic w miare porzadnie i ladnie.
Pisze(bynajmniej staram się

Szablony (jesli tak to mozna nazwac) polegaja u mnie na zwyklym dolaczaniu plikow z wygladem strony po zebraniu i ustaleniu informacji.
W index.php mam switcha dla zmiennej okreslajacej podstrone. Po tym switchu mam juz dane.
I teraz wlasnie nie wiem jak to ma wygladac: czy mam miec tez takiego switcha w szablonie i w zaleznosci od podstrony includowac inne podszablony?
Czy moze np. miec klasy np. NewsView które zwracaja kod HTML który zapisuję sobie do zmiennej $tresc np. newsy($tablicaNewsow), cos takiego (jest duzo bledow pewnie w kodzie, ale tym sie nie przejmujcie):
<?php // index.php: switch($cat){ case: 'news': $lista = newsDAO::getNews(5); $tresc = newsView->view($lista); //index.tpl include('gora.tpl'); include('dol.tpl'); ?> // newsView.php class newsView extends zasobView { function view(zasob $news) { $napis = "Tytul: ".$news->title."<br/>"; $napis .= "Tresc: ".$news->content."<br/>"; if($this->admin) $napis .= "edytuj<br/>"; $napis .= "<br/>"; return $napis; } function viewAll($newsy) { $napis = ''; if(count($newsy) == 0) $napis .= "Brak aktualnosci<br/>"; else { foreach ($newsy as $news) { $napis .= $this->view($news); } return $napis; } } function viewNewsMore(news $news) { return $news->content; } function form(news $news = NULL, $errors = NULL) { $napis = ''; $napis .= "Formularz newsa"; return $napis; } }
Bo jesli w szablonach wykonywalbym kod bez zadnych funkcji itp to gdybym chcial uzyc podobnego wyswietlania newsa dla admina to musialbym tworzyc osobny szablon w którym byloby prawie to samo.
Jak to ma wygladac?? Nie potrzeba mi strasznie zaawansowanych sposobow, bo strona az taka nie jest.